måndag 22 november 2021

De Oost / The EastTitel: De Oost / The East
Genre: Drama/Krig/Thriller
Land: Holland/Belgien/Indonesien/USA/Frankrike
År: 2020
Regi: Jim Taihuttu
I rollerna: Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari, Jonas Smulders, Abel van Gijlswijk

Handling: Strax efter andra världskriget skickas en ung nederländsk soldat till kolonin Indonesien för att hjälpa att stävja rebellernas försök att göra landet självständigt. Hans förflutna och den brutala verkligheten i kolonin gör att han börjar tvivla på sitt uppdrag.

Omdöme: Man skulle kunna likna detta krig för Nederländernas motsvarighet till Vietnamkriget. Den stora skillnaden är att det var en holländsk koloni de kämpade för. Trots det är det ett meningslöst krig på många sätt, precis som krig brukar vara.
En historia som inte är så känd och som man inte lär få veta så mycket om under historielektionen i skolan. Man ska dock ha klart för sig att filmen inte följer verkligheten till punkt och pricka, även om vissa karaktärer bygger på verkliga personer.
Vi följer den unge soldaten Johan de Vries (Martijn Lakemeier) som anländer till Indonesien kort efter andra världskriget. Kolonin behöver hjälp då rebeller och japaner ställer till med problem. Johan och de övriga nyanlända soldaterna ska mest bara patrullera och visa närvaro. Det blir påfrestande i värmen och fuktigheten samtidigt som de känner att inget händer.
När det väl börjar hända saker visar det sig att de överordnade väljer att inte gå efter rebellerna. Johan bekantar sig dock med en högt uppsatt militär som kallas för Turken (Marwan Kenzari). Han kör sitt eget race och har kontakter på båda sidor, något som kommer till användning när Turken och Johan bildar en patrull som får fria händer att ge sig på de farliga rebellerna, terroristerna om man så vill.
Det var ett högst personligt projekt för regissören Jim Taihuttu då hans farfarsfar stred och omkom i detta krig. Trots viss kritik mot filmen om hur den gestaltar nederländska soldater, lär han ha sagt att det baserades på dagböcker han fått av en soldat som var med i kriget.
Det är en stämningsfull och välgjord film vi har att göra med. Den följer alltså Johans tid i Indonesien, men då och då slängs flash forward-scener in där vi ser Johan som återvänt hem till Holland. Dessa flash forward-scener känns till en början lite onödiga, men visar hur svårt det är för honom att återanpassa sig. Dessutom förstår man så småningom hur tiden i kriget påverkat honom och lämnat djupa spår efter sig.
Intressant med en krigsfilm som visar upp ett krig man inte sett tidigare. Den lär ha blivit ganska kontroversiell på hemmaplan då den visar upp de nederländska soldaterna och hela historien i ett ganska mörkt ljus. Filmen får sägas också blir allt mörkare och vinner väl inte så mycket på det. Tycker helt enkelt den är bättre runt första halvan än under sista tredjedelen då det inte bara blir mörkare utan även lite upprepande. Allt som allt är det dock ett välgjort, välspelat och sevärt krigsdrama.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar