måndag 22 november 2021

De slag om de Schelde / The Forgotten BattleTitel: De slag om de Schelde / The Forgotten Battle / Slaget om Schelde
Genre: Drama/Krig
Land: Holland/Litauen/Belgien
År: 2020
Regi: Matthijs van Heijningen Jr.
I rollerna: Susan Radder, Gijs Blom, Jamie Flatters, Jan Bijvoet

Handling: 1944, andra världskriget. En nederländsk kvinnlig motståndsmedlem, en brittisk segelflygpilot och en ung nederländsk man som slåss på tysk sida hamnar alla i slaget vid Schelde. Deras val skiljer sig åt, men deras mål är detsamma: frihet.

Omdöme: Andra världskriget lider mot sitt slut och de allierade styrkorna trycker tillbaka tyskarna genom Europa. Den sydvästliga provinsen Zeeland i Holland består av en rad öar som ockuperas av nazisterna. En strategiskt viktig position som gör att de allierade inte kan ta sig in via vattnet mot Antwerpen i Belgien.
Vi följer tre personer vars historier så småningom kommer länkas ihop i Zeeland. Teun (Susan Radder) är dotter till doktor Visser (Jan Bijvoet) som behandlar både de lokala och tyskar som behöver vård. Efter att hennes bror Dirk (Ronald Kalter) orsakat en dödlig olycka för tyskarna, är han en jagad man och Teun vädjar till motståndsrörelsen om hjälp.
Holländaren Marinus (Gijs Blom) anslöt som tonåring till nazisterna och slåss på tysk sida i Ryssland, men får snart en skrivbordstjänst hos överste Berghof (Justus von Dohnányi) i Zeeland där hans holländska kommer till användning. Brittiske flygaren William (Jamie Flatters) ser sitt första slag och hamnar bakom fiendeland när hans glidflygare blir nedskjuten bakom fiendeland i Zeeland.
Till en början känns det lite si och så med att följa de tre separata historierna. Det blir nästan som en inledning på en TV-serie där man bekantar sig med karaktärerna som befinner sig på olika platser runt om Europa. Men när deras historier tar dem till Zeeland, växer filmen till något riktigt bra faktiskt.
I och runt Zeeland följer vi nu Teun som kämpar för sin bror och blir involverad med motståndsrörelsen, Marinus vars sympatier testas till det yttersta och William som tillsammans med ett par av sina brittiska flygarkollegor måste försöka ta sig i säkerhet och hålla sig undan fienden som letar efter dem.
Det är alltså en film som växer och bara blir bättre och bättre. Lika mycket drama som krigsfilm vad gäller krigsscener på fältet. Och dessa är ytterst välgjorda. Det är också den nästa mest påkostade holländska filmen där Paul Verhoevens krigsfilm Zwartboek / Black Book (2006) är den mest påkostade.
Intressant att filmens regissör Matthijs van Heijningen Jr., som gjorde regidebut med The Thing (2011), här gör sin blott andra långfilm. För när man ser filmen känns det som en veteran som gjort det här förr. En på alla sätt och vis välgjord film där man får säga att de tre historierna elegant flyter ihop och temperaturen stiger ju längre in man kommer.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar