söndag 21 november 2021

FelicitàTitel: Felicità
Genre: Drama/Komedi
Land: Frankrike
År: 2020
Regi: Bruno Merle
I rollerna: Pio Marmaï, Rita Merle, Camille Rutherford, Orelsan

Handling: För Tim och Chloé, är lycka från dag till dag och obunden. Men imorgon tar sommaren slut. Deras dotter, Tommy, ska tillbaka till skolan och i år, lovar de, att hon inte kommer missa den stora dagen.

Omdöme: Tim (Pio Marmaï), Chloé (Camille Rutherford) och dottern Tommy (Rita Merle, dotter till filmens regissör Bruno Merle) lever varje dag som ett äventyr. Sommaren lider mot sitt slut och Tommys första skoldag efter sommarlovet är runt hörnet. Men först ska bohemfamiljen ta vara på den sista dagen och leva till fullo.
Tim och Chloé "leker" ofta med varandra och Tommy genom att försöka luras och hitta på historier och situationer som kan vara eller kanske inte är helt sanna. Det gäller att hålla masken och försöka överlista varandra. Det är en del av deras liv som familj, plus att ta sig in i främmande familjers hem under en tid och göra det till sitt innan de städar och återställer allt som det var.
Att följa med familjen på deras äventyr innebär att man aldrig kan veta vad som väntar och om det döljer sig en påhittad historia bakom det hela. Eftersom Tim visar sig ha suttit inne och det kan finnas de som letar efter honom, kan hans förflutna också hinna ikapp honom och familjen.
Filmtiteln får en automatiskt att tänka på den gamla godingen av Al Bano och Romina Power från början av 80-talet. Mycket riktigt används den också i filmen, men dess betydelse för titeln är kanske inte så stor som väntat. Hade gärna fått större utrymme, även om scenen den är med i givetvis är klart skön.
Det blir trevligt att följa familjen och det hela är sett och berättat ur Tommys ögon. En Tommy som förutom att ha äventyrliga föräldrar även har livlig fantasi och som gillar att sätta på sig öronskydd för att stänga ute omvärlden och skapa sin egen lilla bubbla.
Längs vägen bjuds det på både humor, en del mystik och även gott om dramatiska ögonblick som familjen hamnar i. En kort film på runt 80 minuter som i princip bara handlar om trion och på så vis kommer vi dem nära under deras eskapader. En historia som kunde blivit mer crazy och urflippad, men som håller sig på banan. Kanske kunde den bjudit på ännu mer sommarkänsla och alltså använt Felicità-låten mer. En lite lätt lagom film trots allt och värd en titt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar