söndag 28 november 2021

I Fell in Love Like a Flower BouquetTitel: Hanataba mitaina koi wo shita / I Fell in Love Like a Flower Bouquet / We Made a Beautiful Bouquet
Genre: Drama/Romantik
Land: Japan
År: 2021
Regi: Nobuhiro Doi
I rollerna: Kasumi Arimura, Masaki Suda, Joe Odagiri, Keiko Toda

Handling: En kärlekshistoria som sträcker sig över 5 år mellan Kinu och Mugi. De är båda 21 år och studenter i Tokyo som sent en natt missar sista tåget hem. Deras förhållande utvecklas snart romantiskt.

Omdöme: Kinu (Kasumi Arimura) och Mugi (Masaki Suda) är båda universitetsstudenter i Tokyo. Han har en egen lägenhet medan hon bor hos föräldrarna. Sent en kväll när de båda missar sista tåget hem, bestämmer de sig för att spendera natten ihop runt Tokyo och lär känna varandra bättre. Det visar sig snart att de har en hel del gemensamt. Faktiskt så pass att de är kusligt lika varandra i smak och annat.
De bestämmer sig för att träffas igen och blir flickvän/pojkvän efter det tredje mötet. Hon flyttar in hos honom och romansen är ett faktum. De hittar på saker tillsammans och planen är att de ska fortsätta vara som de var när de först träffades, göra vad de vill och gillar.
Tiden och åren går och de båda är inte längre studenter och det är dags att hitta jobb. Det är nu problemen börjar, inte minst när Mugi börjar jobba. Hela relationen förändras och jobbet tar upp all tid och energi, vilket påverkar både förhållandet och dem som individer.
Det är ingen tvekan om att filmens första timme är den bättre. Att följa Kinu och Mugi när de faller för varandra och kärleken blomstrar blir mysigt då det görs med fina detaljer och en gammaldags romans som sällan ses i den västerländska kulturen. Det är värmande och lite roligt att se. Gillar helt klart historien under denna första timme.
Under den andra timmen blir det mer allvar och jobbet är boven. Mugi känner av pressen, stressen och att han måste ta ansvar. Det påverkar honom utan tvekan mer än Kinu som efter att hon börjat jobba inte förändras så mycket från det att vi först träffade henne. Mugi å andra sidan hamnar i vardagslunken som bryter ner honom och relationen till Kinu.
Att filmen så drastiskt förändras är tyvärr lite synd. Visst visar det nog upp en ganska vanlig bild av ett förhållande som börjar kärleksfullt för att sedan tappa gnistan och där livet (jobbet) tar över. Det är faktiskt lite sorgligt att se och blir mer som en verklighetscheck än en mysig och hjärtvärmande film som den var under första halvan.
Helt enkelt en film med två halvor. Det är inte det att filmen skulle bli dålig helt plötsligt, men tonen förändras och för egen del hade jag hellre velat se den fortsätta som den inledde och ge oss en positiv bild av ett förhållande. Istället tas man ner på jorden och påminns om att inget varar för evigt, vilket är lite trist. Det är trots allt film och med tanke på hur filmens första timme artar sig hade den gott fått fortsätta så. Tar ändå med mig en hel del från filmen, främst från första halvan.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar