torsdag 25 november 2021

InnocenceTitel: Gyul-baek / Innocence
Genre: Kriminalare/Drama/Mysterium/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2020
Regi: Park Sang-Hyun
I rollerna: Shin Hye-sun, Bae Chong-ok, Huh Joon-ho, Hong Kyung

Handling: En försvarsadvokat avslöjar hemligheterna i den by där hon växte upp samtidigt som hon försvarar sin mor som står anklagad i mordrättegången.

Omdöme: Inspirerad av verkliga händelser tar filmen med oss på ett mordmysterium där fem personer blivit förgiftade under en begravningsmottagning, inklusive byns borgmästare Chu (Huh Joon-ho). Den sörjande änkan Chae Hwa-ja (Bae Chong-ok) anklagas för mord och mordförsök, något Seoul-advokaten Ahn Jung-in (Shin Hye-sun) blir varse om. Hon är nämligen dotter till den mordåtalade.
Ahn Jung-in tar sig till sin hemby hon lämnade för många år sen för storstaden Seoul. Snart upptäcker hon att det finns flera omständigheter med fallet som känns konstiga och tänker bevisa att hennes mor är oskyldig. Hon börjar göra efterforskningar på egen hand och får även hjälp av den lokala polisen Yang Wang-yong (Tae Hang-ho) som är en gammal klasskompis till Ahn Jung-in och varit hemligt förälskad i henne.
Till en början får det sägas att filmen kanske inte fångar en fullt ut, men när Ahn Jung-in anländer till byn och gräver i fallet börjar det hända saker. Ett trevligt mordmysterium börjar ta form. Lite intressant att försvarsadvokaten själv luskar och leker detektiv. Oftast har de en assistent eller liknande som gräver och gör de lite farligare uppdragen, men inte här. Förvisso är polisen Yang med på ett hörn och hjälper till, men han är mest med som comic relief. Det blir en del skratt när han är i farten, den saken är säker.
Skulle vilja påstå att filmen funkar som bäst under filmens mittdel. Denna timme skapas god nerv och korruptionen i byn börjar sakta men säkert kunna pusslas ihop. Det pekar inte ut vem den skyldige är, men det ger oss en klarare bild av vad de inblandade haft för sig under flera års tid som nu alltså slutat med förgiftningen av fem personer.
Lite synd att filmen under sista 15-20 minuterna hamnar i ett alltför sentimentalt läge. Fokus hamnar nu på relationen mellan mor och dotter vilket ger något av en snyfthistoria och stråkarna kommer fram. Fram till dess har musiken och spänningen varit drivande i att göra det till en klart sevärd film.
Avslutningen ger oss förvisso en upplösning på historien, men de sentimentala inslagen blir för mycket och sänker tyvärr en del. Annars är det en bra story med ett par bra prestationer, ett trevligt mysterium med korruption och inte för mycket i rättegångssalen. Fler plus än minus och man blir sällan besviken med en korean.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar