måndag 8 november 2021

LandTitel: Land
Genre: Drama/Äventyr
Land: USA/Kanada
År: 2021
Regi: Robin Wright
I rollerna: Robin Wright, Demián Bichir, Sarah Dawn Pledge, Kim Dickens

Handling: En sorgtyngd kvinna bosätter sig ensam i en avlägset belägen stuga någonstans i Wyomings bergsområde.

Omdöme: Från början var det tänkt att Robin Wright endast skulle göra långfilmsdebut som regissör. Men då schemat och tiden var knapp för att få med en skådespelare i huvudrollen, bestämde man sig för att hon även skulle spela huvudrollen. Ganska naturligt kan man tycka då hon ändå skulle vara på plats under hela inspelningen och är en duktig skådespelerska. Men kanske inte så enkelt med tanke på att det alltså var hennes långfilmsdebut bakom kameran.
Edee (Robin Wright) lämnar storstadslivet och allt vad gäller mänsklig kontakt bakom sig. Hon packar det nödvändigaste och kör ut till en avlägset belägen stuga hon köpt i ett naturområde. Stugan har varit övergiven länge så det är en hel del som behöver fixas. Men det är precis vad hon behöver, något att göra och få tankarna på annat håll. Hon har också all tid i världen att fixa och ha sig då hon inte planerar att lämna stället.
Lite likt hur Sean Penn (som ju var Robin Wrights ex-make) gjorde Into the Wild (2007) där en ung man bestämmer sig för att lämna "civilisationen" bakom sig och leva ute i det vilda, gör Edee något liknande här. Edee har svårt att hitta motivation till att vilja leva vidare efter att ha mist sin make och son. Frågan är om hon kommit till stugan och naturen för att finna sig själv och en mening att leva, eller för att sakta men säkert dö i fred...
Det är inget snack om att det är en vacker film att titta på där man fångat den vilda naturen på ett fridfullt sätt. Det hela är inspelat i Alberta, Kanada och man skulle kunna likna det vid Alaska om man så vill. Här finns berg, skog, fiske och gott om djur att jaga. Det innebär även att det blir kalla vintrar och om man som Edee är isolerad från omvärlden då hon väljer att inte ha någon bil, mobil eller dator, ja då ber man om trubbel.
Filmen inleder lite så där får man säga när man följer Edee som inte verkar ha tänkt igenom sitt beslut, eller åtminstone inte planerat så bra. När besökaren Miguel (Demián Bichir) kommer in i bilden runt en halvtimme in ändras dynamiken i historien lite grann. Miguel blir Edees hjälpande hand, som hennes ängel skulle man kunna säga. En Miguel som visar henne vägen och ger henne en anledning till att leva igen.
En film som bara är där det inte sker så himla mycket eller där det slängs in en massa vändningar och liknande. Lite halvskönt att kunna koppla bort den stressiga vardagen och njuta av landskapet och naturen för en stund. I Edees fall är det inte så enkelt med tanke på vad hon har varit med om. Men kanske kan naturen, lite lugn och ro plus Miguels vänskap läka såren och ge henne en ny uppskattning för livet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar