onsdag 10 november 2021

Le bal des folles / The Mad Women's BallTitel: Le bal des folles / The Mad Women's Ball / Den galna kvinnans bal
Genre: Drama
Land: Frankrike
År: 2021
Regi: Mélanie Laurent
I rollerna: Lou de Laâge, Mélanie Laurent, Emmanuelle Bercot, Benjamin Voisin

Handling: En ung kvinna i Paris blir orättvist institutionaliserad i en anstalt för psykiskt sjuka. Hon planerar att fly med hjälp av en av anstaltens sjuksköterskor. Baserad på romanen Le bal des folles av Victoria Mas.

Omdöme: Året är 1885 och Eugénie Cléry (Lou de Laâge) kommer från en familj som tillhör den franska societeten. Efter att hon avslöjat för sin bror och mormor att hon ser och hör andar som talar till henne, sätts hon av sin far på mentalsjukhus för att få bukt med sina mentala problem. Givetvis är det ingen trevlig plats att vistas på, särskilt om du inte är mentalsjuk.
På mentalsjukhuset träffar Eugénie på diverse intagna mentalpatienter som för det mesta är trevliga, men som på ett eller annat sätt har en skruv lös. Hon undersöks av huvudsjuksköterskan Geneviève Gleizes (Mélanie Laurent) som precis som de övriga medarbetarna behandlar henne som mentalsjuk. Men Geneviéve förstår snart att Eugénie faktiskt kan tala sanning om andarna...
Mélanie Laurent är en duktig skådespelerska vilket hon både visar här och visat förr. Hon står även för regin, något hon lyckades klart bra med på festivalfilmen Respire / Breathe (2014). Därför fanns förhoppningar på att denna skulle kunna bjuda på lite samma känsla. Riktigt så blir det inte.
Det är en välgjord film, det råder det ingen tvekan om. Men får erkänna att hela inramningen med 1800-tal och i synnerhet mentalsjukhus inte är något som tilltalar. Tycker även att det ödslas lite för mycket tid på flera av de intagna istället för att låta huvudpersonen Eugénie och hennes "möten" med andarna få mer utrymme. Dessa försvinner till stor del när hon blir intagen. Nu känns det som den två timmar långa speltiden nog hade vunnit på om man tagit bort en del av de deprimerande delarna med mentalpatienterna.
Både Lou de Laâge och Mélanie Laurent är bra i sina roller, vilket väl får sägas om de flesta men de sticker ut mest. Det hela påminner en del om The Professor and the Madman (2019) där Sean Penn spelar den intagne och Mel Gibson ses som professorn i 1800-tals historien. Den tycker jag funkar bättre än denna film, även om denna inte heller är en helt bortkastad titt. Kanske var man bara inte upplagd för den eller så är det så enkelt att den helt enkelt inte föll en i smaken.

4 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar