måndag 29 november 2021

No Time to DieTitel: No Time to Die
Genre: Action/Äventyr/Thriller
Land: Storbritannien/USA
År: 2021
Regi: Cary Joji Fukunaga
I rollerna: Daniel Craig, Léa Seydoux, Rami Malek, Ana de Armas, Ralph Fiennes, Jeffrey Wright, Christoph Waltz, David Dencik

Handling: James Bond har lämnat sin tjänst och njuter av ett lugnt liv på Jamaica. Det blir dock kortvarigt när hans gamla vän Felix Leiter från CIA dyker upp och ber om hjälp. Uppdraget att rädda en kidnappad forskare visar sig bli mer förrädiskt än väntat.

Omdöme: Var ska man börja? Det är en hel del att gå igenom och smälta med denna sista Bond - åtminstone med Daniel Craig. Det hela inleder klart lovande. Vi inleder i ett snötäckt Norge innan vi träffar James Bond (Daniel Craig) som är och semestrar i det bildsköna Italien tillsammans med Madeleine (Léa Seydoux). Det blir mer än en blinkning till On Her Majety's Secret Service (1969) när Bond yttrar orden "We have all the time in the world" och melodin från filmen spelas när de glider fram längs kustvägen i Bonds Aston Martin. Kul blinkning till filmen och det funkar, men man önskar att de skulle bjuda på nya och originella magiska ögonblick.
Det får sägas att det bådar gott under denna inledning. En inledning som håller på i nästan en halvtimme och avslutas med titellåten och förtexterna. Filmen ger en allt lite Bond-feber med denna inledning. Nu har man en bit över två timmar kvar att njuta av. Eller det är vad man tror. Det visar sig tyvärr inte bli bättre än denna inledande halvtimme.
Bond har i princip dragit sig tillbaka, håller sig undan allt och lever ett tillbakadraget liv på Jamaica i sin "lilla hydda". Där får han besök av sin gamle vän Felix Leiter (Jeffrey Wright) och hans kollega Logan Ash (Billy Magnussen). CIA ber Bond om hjälp då en rysk forskare vid namn Valdo Obruchev (David Dencik) kidnappats tillsammans med ett livsfarligt virus från ett topphemligt laboratorium i London.
Bond är tillbaka, men inte som 007. Han hjälper CIA och när det hela leder oss till Cuba börjar det gå utför. Bond får hjälp av agenten och kontakten Paloma (Ana de Armas) och tar sig in på en fest anordnad för Spectre:s medarbetare. Bäst med hela Cuba-sekvensen är utan tvekan Ana de Armas som borde fått en klart större roll. En gammal hederlig Bondbrud som lika gärna hade kunnat vara huvudbruden, tillsammans med Léa Seydoux som Madeleine.
Hur är då Bondskurkarna i filmen? Primo eller Cyclops (Dali Benssalah) som Bond kallar honom för, är en trist fotsoldat med ett speciellt öga. Blofeld (Christoph Waltz) dyker upp lite kort, men mer än introduktionen som är bra och som får en att tänka på Hannibal Lecter så är hans inhopp ganska onödigt. Och så har vi huvudskurken, Safin (Rami Malek) som dyker upp långt in i filmen och som aldrig gör mycket väsen av sig. Ganska tam och blek huvudskurk kan man konstatera.
Allt detta hade ändå varit acceptabelt och kunnat funka. Filmen som sådan har ändå mer kvalitet än föregångaren Spectre (2015) som det känns. Men det visar sig även att filmen lider av alltför många politiskt korrekta inslag som snarare provocerar än något annat. Saker som inte tillför något och bara drar ner upplevelsen. Det är en sak att Bond blir modernare, utvecklas med tiderna. Men någonstans måste man dra gränsen. Det har man inte gjort och det blir filmens och med största sannolikhet hela franchisens undergång.
Att plocka in Nomi (Lashana Lynch) som nya 007 är inte bara skamligt, det är även ett skämt som det känns. Som ett test för att se vad reaktionerna ska bli. Det är provocerande och pinsamt. Främst för att det är en svag, osympatisk och opassande skådespelerska och karaktär. Det är givetvis bara ett av problemen med den "moderna" Bondutvecklingen. Q (Ben Whishaw) är ett annat typexempel på hur djupt franchisen fallit.
Som ett gammalt hängivet Bond-fan är det verkligen sorgligt att konstatera vad denna sista Daniel Craig-film bjuder på. Det är stor skillnad på den första filmen Casino Royale (2006) som väckte nytt hopp för franchisen, trots att Craig aldrig setts som en favorit i rollen. Men istället för att bygga vidare och låta någon annan ta över facklan på topp, är frågan om man kan ta sig ur graven de grävt i och med hur denna film artar sig och avslutas.
Bondskurkar:
Lyutsifer Safin (Rami Malek) - 2
Logan Ash (Billy Magnussen) - 1
Ernst Stavro Blofeld (Christoph Waltz) - 3
Valdo Obruchev (David Dencik) - 2
Primo/Cyclops (Dali Benssalah) - 1

Bondbrudar:
Madeleine Swann (Léa Seydoux) - 3
Nomi (Lashana Lynch) - 1
Paloma (Ana de Armas) - 3

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.5

9 kommentarer:

 1. Jag hade problem med hur man försökte modernisera Bond som person eftersom han ändå bör vara någon slags fixperson. Men att man väljer att vidareutveckla själva franchisen vad gäller Bonds omgivning har jag inga som helst problem med -- gillade både den nuvarande 007 och inblicken vi fick av Q. Med tanke på din uppfattning om Lashana Lynch som skådis -- hade du kunnat acceptera en i dina ögon bättre skådis av samma kön och ursprung i rollen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att försöka modernisera Bond som person funkar väl inget vidare. Men det kan jag ändå köpa till viss del. Han ska trots allt vara en kvinnorkarl som flörtar och har sig. I dessa filmer med Daniel Craig, särskilt mot slutet, har det dock varit så att filmerna länkats ihop. Både Bondskurkar och Bondbrudar återvänder från tidigare filmer, vilket inte riktigt funkar.

   Håller inte med om Bonds omgivning då den utvecklats mer negativt än Bond som karaktär, i mitt tycke. Det känns som man lagt ner mer energi på att försöka tillfredsställa alla men på det viset förstört helheten.

   Vad gäller Lashana Lynch som 007 är det två saker jag har problem med. Det ena är hon som skådis och att karaktären är osympatisk. Så ja, en bättre och mer sympatisk skådis och karaktär hade jag inte haft något emot, oavsett kön och ursprung. Men, det största problemet är givetvis att det handlar om James Bond som 007 så som Ian Fleming skapade honom, inte Jane Bond eller liknande. James Bond är trots allt framtagen av Fleming och har sedan 1962 varit trogen detta. Låt detta vara och koncentrera istället på att skriva ett så bra manus som möjligt med minnesvärda omgivningar och karaktärer.

   Vill man att 007 ska vara kvinna, gör en spin-off med Jane Bond. Men låt James Bond och 007 vara som den ska vara. Är det för mycket att begära? :)

   Tar det sista i en SPOILER för de som inte sett filmen.

   ***SPOILER***

   Att döda James Bond är verkligen urkorkat och förstör hela franchisen. Det var nog det jag störde mig på mest av allt när jag fått smälta filmen lite mer. Ja, plus att hinta om att man vill skrota James Bond och skapa en helt ny karaktär.

   ***SPOILER***

   Radera
 2. Att börja filmen med en Kick Ass-minitjej kan inte tilltala huvudmålgruppen 40+. Ungdomar ser hellre Venom än det här larvet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syftar du på inledningen av filmen med Madeleine som ung? Hade personligen inga problem med det eller filmens första halvtimme. Det var de resterande två timmarna som "lost it" ;)

   Radera
  2. Har bara sett ett klipp på unga Madeleine på nätet, ej filmen.

   Radera
  3. Ah ok. Som sagt, inledningen av filmen var det bästa med filmen. När Bond-introt med titellåten var över tappade också filmen.

   Radera
 3. Håller med dig och inte. Jag skrev ett ganska långt avsnitt på min blogg angående problemen med den senaste filmen.
  Som actionfilm var den bra som Bondfilm förödande. Jag är mycket nyfiken på hur man ska tråckla sig ur den grav man grävt. Man har liksom gjort rent hus med karaktären och enligt mig fallit i fällan att kortsiktigt få ut en film som folk reagerar på men inte tänkt på hur det påverkar franchisen i helhet.
  Sedan kan jag vara ganska förlåtande när man ändrar på detaljer som Q och "nya" 007 men att utplåna Spectre (efter ett par decenniers bråk om rättigheterna) och döda Bond var bland det mest korkade man gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som jag var inne på i min text tyckte jag nog denna film egentligen var bättre än Spectre. Inget fel på actionscenerna överlag. Men det fanns inga bra skurkar och plötsligt handlade det om att "modernisera", vilket innebar att ändra på det mesta med Bond, inklusive att hinta på att man helt ska byta ut James Bond. Och på det döda honom. Snacka om att gräva sin egen grav som du skrev.

   Vad gäller Q har jag inte gillat karaktären/skådespelaren sen Ben Whishaw tog över. Plus att de gjort honom till datasnille istället för att låta honom hålla sig till prylarna.

   Hade stört mig mindre på "nya" 007 om hon varit 006 eller 009 eller liknande, och gjort henne mer sympatisk/haft en annan skådespelerska jag inte störde mig på. Kombinationen man hade här blev bara för mycket.

   Om man nu fortsätter på denna väg kan det ju inte längre vara James Bond. Hela franchisen är död. Är inte särskilt nyfiken på fortsättningen då de tagit död på en tradition man sett fram emot. Tänk om man plötsligt tog bort Kalle Anka på julafton. Men varför skulle man göra det? Ja, varför gör man detta med James Bond? :/

   Radera
 4. https://filmitch.wordpress.com/2021/10/16/filmitch-filosoferar-no-time-to-die/

  https://filmitch.wordpress.com/2021/10/13/no-time-to-die-2021-storbr/

  SvaraRadera