lördag 6 november 2021

North CountryTitel: North Country
Genre: Drama
Land: USA
År: 2005
Regi: Niki Caro
I rollerna: Charlize Theron, Frances McDormand, Woody Harrelson, Jeremy Renner, Sean Bean, Richard Jenkins, Sissy Spacek, Michelle Monaghan, Xander Berkeley

Handling: I slutet av 1980-talet råkar en ensamstående mor ut för grova sexuella trakasserier på sin arbetsplats, ett lokalt gruvbolag. Detta leder till att hon tar upp kampen tillsammans med sina kvinnliga arbetskamrater mot bolagsledningen. Inspirerat av verkliga händelser.

Omdöme: Filmen fick mig att tänka en del på Silkwood (1983) där en kvinna också tar upp kampen mot företaget hon arbetar på. I båda fallen är det verklighetsbaserat, eller som i det här fallet verklighetsinspirerat. I nämnda film handlade det om säkerheten på arbetsplatsen, i det här fallet handlar det om sexuella trakasserier.Josey Aimes (Charlize Theron) är en ensamstående mor till två unga barn. Efter att hennes äktenskap gått åt pipan och hon av en gammal vän i Glory (Frances McDormand) tipsas om bra betalt arbete i den lokala gruvan, nappar hon. Det är chansen att starta ett nytt liv med sina två barn och vara oberoende för första gången i sitt liv.Förhållandena på arbetsplatsen visar sig vara extra tuffa för de få kvinnliga anställda. En lag har gjort det möjligt för kvinnor att få jobba där, något som männen inte gillar då det tar deras jobb som de ser det. Josey och de övriga kvinnorna får dagligen ta emot verbala och fysiska trakasserier som sträcker sig längre än bara en lättsam jargong.Inte alla på arbetsplatsen är onda, men en gammal bekant till Josey från skoltiden i Bobby Sharp (Jeremy Renner) är extra påstridig mot henne. Arbetsledaren Arlen Pavich (Xander Berkeley) är inte heller till någon hjälp, så frågan är om Josey kan vända sig till företagets chef eller om hon tvingas ta hjälp av advokaten Bill White (Woody Harrelson) som är något av en kändis i området då han var en duktig ishockeyspelare en gång i tiden.Filmen känns genomgående lite för deppig med hela situationen, arbetsförhållandena och även Joseys privatliv. För det gör inte saken enklare när hon inte har något direkt stöd från sina föräldrar Hank (Richard Jenkins) och Alice (Sissy Spacek). I synnerhet pappa Hank är starkt emot att dottern börjat jobba i gruvan där han själv jobbar och jobbat i många år.Tycker det blir bättre när filmen går från den otrevliga vardagen till rättegången som får fram både det ena och det andra. Men nej, vid sidan av ett par bra prestationer, inte minst av Charlize Theron och Frances McDormand, men även Richard Jenkins och Xander Berkeley, har filmen lite svårt att greppa tag i en fullt ut som en sån här historia borde kunna göra.Det är givetvis förjävligt att någon ska behöva utstå saker som dessa på sin arbetsplats och inte få något som helst stöd. Att kämpa mot de mäktiga företagen är en kamp som få orkar med eller för den delen har råd med. För om du fortfarande jobbar kvar kanske du inte har råd med att bli av med jobbet/lönen. Om du vill stämma dem eller liknande kostar det givetvis också och då är det inte ens säkert att du vinner fallet. Så visst är det en viktig historia som berättas, bara att filmen inte är så stark som den borde varit.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar