söndag 21 november 2021

SimmerTitel: Simmer
Genre: Drama/Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2020
Regi: Stefan van de Graaff & Nick Rush
I rollerna: Marsuvio Sánchez, Richard Keep, Travis Sua, Monica Lopez

Handling: Den unge stjärnkocken Chefs familj riskerar att bli deporterade om han inte betalar en stor summa för deras medborgarskap. Han blir erbjuden ett jobb där han kan tjäna in pengarna snabbt, om han inte ställer några frågor. Men är jobbet verkligen värt uppoffringen?

Omdöme: Denna lilla lågbudgetfilm skulle kunna liknas vid en lightversion av Drive (2011). Nu ska man inte förvänta sig en film i samma klass, och kanske är det lite orättvist mot filmen att ens nämna den klassfilmen. Istället gör man bäst i att inte förvänta sig för mycket och försöka uppskatta filmen för vad den är.
Chef (Marsuvio Sánchez) är en duktig kock med mexikansk bakgrund. Hans familj är det viktigaste för honom här i livet, plus mat så klart. Han bor med sina föräldrar, sin mormor och sina syskon. Hans föräldrar och mormor är i landet illegalt och har inga papper, vilket blir ett extra stort problem och stressmoment när amerikanska myndigheter tar i med hårdhandskarna och börjar gripa och deportera dem.
När Chef börjar jobba på lyxrestaurangen som ägs och drivs av britten Willem Faust (Richard Keep), får han oväntad hjälp av Faust. Chef får chansen att tjäna in de $60.000 som krävs för att kunna köpa uppehållstillstånden till sina tre familjemedlemmar. Allt han behöver göra är att nattetid plocka upp och köra bilar från ett ställe till ett annat. Den enda regeln är att han aldrig öppnar bakluckan.
Filmen har ett par egenskaper av värde som får den att funka och hålla uppe intresset. Den elektroniska musiken är den starkast bidragande orsaken då den genomgående är bra och skapar god stämning. Fotot med sina neonfärger försöker ge det hela en snygg yta och det lyckas den någorlunda väl med. Sen har man de mystiska bilfärderna som Chef ska utföra åt Faust. Vi vet lika lite som Chef, men det är givet att det inte är helt lagliga grejer.
Det är inte några vidare prestationer man bjuds på med idel okända skådespelare i rollerna som inte direkt övertygar. Det skulle i så fall vara Richard Keep som är bäst men så har han också en tacksam roll att spela som den mystiske Faust. Klassisk brittisk filmskurk vilket passar bra. Marsuvio Sánchez i huvudrollen är mindre övertygande när han ska visa känslor och är inte direkt subtil.
Överlag en småskön liten film som lever mycket på sin musik och försöken till att bjuda på något rent visuellt. Skulle nog kunna säga att det är mer yta än innehåll, men innehållet är inte heller så tokigt. Det funkar helt enkelt för stunden och har tillräckligt mycket mystik för att hålla ens intresse uppe med en twist som väntar längre fram.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar