onsdag 17 november 2021

SlalomTitel: Slalom
Genre: Drama/Sport
Land: Frankrike/Belgien
År: 2020
Regi: Charlène Favier
I rollerna: Noée Abita, Jérémie Renier, Marie Denarnaud, Muriel Combeau

Handling: Historien kretsar kring 15-åriga Lyz som ansluter till ett elitträningsinternat i franska alperna. Tränaren Fred driver på sina unga atleter med järnhand, och i sin nya stjärna ser han en potential som kan ta dem båda till den absoluta toppen.

Omdöme: Lyz Lopez (Noée Abita) är en mycket lovande och talangfull 15-årig skidåkerska. Hon börjar på skidåkningsinternat i franska alperna där hon för första gången lever ensam. Hon är en duktig student och har därför fått chansen samtidigt som mamma Catherine (Muriel Combeau) fått ett nytt jobb i Marseille.
Lyz förstår tidigt att det inte kommer bli en dans på rosor, inte minst då skidinstruktören Fred (Jérémie Renier) är tuff och hård mot sina elever. Men när hon visar sig vara den mest lovande studenten han har, ger han henne beröm. Lyz gillar uppmärksamheten hon får av Fred och kanske smyger även en tonårsförälskelse in. Lyz är dock målmedveten och fokuserad på uppgiften, något man inte kan säga om alla.
Det är allt något mysigt med alperna, snön och lugnet när mörkret faller och skidåkningen läggs åt sidan. Men för Lizs del är det mest lugnet före stormen. Hennes relation med tränaren Fred utvecklas till något mer än tränare och elev. Frågan är hur långt det ska gå och vad bådas intentioner är.
Historien visar bra upp hur en tonåring i Liz vill allt och är lättpåverkad av omgivningen och sina hormoner. Hon känner att Fred är mer än en tränare, som förstår henne och ger henne uppmärksamhet hon uppskattar. Men var går gränsen? Sänder Liz ut signaler om att hon vill mer? Eller är hon bara förvirrad och inser inte allvaret? Samtidigt är Fred vuxen och hans enda roll är att vara en tränare och se till att hans elever har bästa möjliga förutsättningar för att utvecklas och lyckas.
Tycker det blir en småspännande film att följa utvecklingen på. Man förstår tidigt att det kan bli något mer mellan Liz och Fred, men det blir lite svårt att veta vad Liz känner och vill. Uppenbarligen är det många olika känslor och tankar som hon går igenom.
När filmen når sista tredjedelen känns det som filmen kan lyfta ytterligare och få en riktigt stark avslutning. Riktigt så blir det inte och filmen fortsätter lite i samma läge. Den har ändå något och visar upp hur svår situationen är. Känslostormen som Liz måste känna och gå igenom hade kunnat visas lite mer, även om man förstår att hon försöker hålla det i styr och fokusera på uppgiften. Trea till stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar