tisdag 16 november 2021

The Way BackTitel: The Way Back
Genre: Drama/Sport
Land: USA/Kanada
År: 2020
Regi: Gavin O'Connor
I rollerna: Ben Affleck, Al Madrigal, Janina Gavankar, Michaela Watkins

Handling: Ett före detta duktig basketspelare som nu plågas av alkoholism får nytt jobb som tränare. När laget börjar vinna måste han konfrontera sina gamla demoner.

Omdöme: En hel del sportfilmer baseras på verkliga händelser vilket gör att matcherna och resultaten är av betydelse och man vet ungefär hur det kommer att gå. Här är de sportsliga resultaten egentligen sekundära. Istället är det huvudpersonens personliga resa och välbefinnande som synas. Sporten blir på sätt och vis räddningen som får honom på fötter igen och på rätt väg, men han har fortfarande lång väg kvar innan han är redo att ta itu med roten till problemet han har.Jack Cunningham (Ben Affleck) var mer än en lovande basketspelare under skoltiden och ledde laget till framgång. Men sen försvann han från sporten och nu som vuxen har han hamnat i alkoholträsket för att dränka sina sorger. Han är separerad från sin fru Angela (Janina Gavankar) som tillsammans med hans syster Beth (Michaela Watkins) är oroliga för honom, inte minst då han ofta syns dricka sig full på en lokal bar. Är han bara trött på livet och gett upp för att han aldrig blev något?Skolan där Jack hade en så framgångsrik basketkarriär kontaktar honom en dag för att erbjuda honom jobbet som huvudtränare. Han har ingen tidigare erfarenhet som tränare, men accepterar jobbet och börjar jobba med ungdomarna. Kanske kan han lära dem ett och annat och själv komma på fötter. Men om han aldrig tacklar sina demoner kan det inte sluta väl för honom och hans alkoholism.Det är en hel del av de klassiska elementen man ser. Inget man inte direkt sett förr, men det behöver inte vara dåligt för det. Regin står Gavin O'Connor för som en gång i tiden gjorde den klart sevärda sportfilmen Miracle (2004). Det följdes upp med stabila filmer som t.ex. Pride and Glory (2008), Warrior (2011) och The Accountant (2016).Att låta Ben Affleck bära en film på sina axlar är lite vanskligt då han aldrig setts som en stor skådis. Det får ändå sägas att han är bra och känns fokuserad på uppgiften filmen igenom. Han gick upp en del i vikt för rollen och har själv tampats med alkoholproblem, så det var nog ett ganska personligt projekt för honom. Vid sidan av honom är det inga som direkt sticker ut, vilket nog hade behövts för att lyfta filmen lite till. Helt ok, sevärt men alltså inget man inte sett förr.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Ben Affeleck är väl inte särskilt bra men han har väl tagit sig lite, på gamla dar. Synd att han blev ihop med JLo igen. Hon kan inte ha bra inflytande på honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen favorit, men har inget emot honom. Vem han och andra är ihop med håller mig inte vaken om nätterna om jag ska vara ärlig :D

      Radera