fredag 5 november 2021

Three Men to KillTitel: 3 hommes à abattre / Three Men to Kill / En mot alla
Genre: Drama/Thriller
Land: Frankrike
År: 1980
Regi: Jacques Deray
I rollerna: Alain Delon, Dalila Di Lazzaro, Pierre Dux, Michel Auclair

Handling: En man på väg till veckans pokerspel stannar för att hjälpa en man som kraschat sin bil. Han kör mannen till sjukhuset och upptäcker snart att människor försöker döda honom utan att han vet varför.

Omdöme: Michel Gerfaut (Alain Delon) lever ett till synes bekymmerslöst liv där han livnär sig på att spela poker och har en italiensk flickvän i Béa (Dalila Di Lazzaro). En kväll när han är på väg till ett parti poker ser han en bil som krockat mot ett träd. Han kör den skadade föraren till akuten och beger sig sedan till pokern.
Michels lugna liv tar en drastisk sväng när han och flickvännen tar sig från Paris till stranden över en helg. Där attackeras han av två män han aldrig sett tidigare. När han sedan ser att förstasidan i tidningen skriver om tre män som blivit dödade, varav den ena var mannen han körde till akuten, förstår han att det måste ha ett samband. Vilka är ute efter honom och varför vill de döda honom?
Alain Delon har även producerat och skrivit manuset vid sidan av att spela huvudrollen. Man får väl lägga filmen till de mindre viktiga filmerna i hans karriär. Ingen måste-film helt enkelt, men tokig är den inte heller. För regin står Jacques Deray som regisserade hela 10 filmer med Alain Delon mellan 1969 och 1994. De två bästa är La piscine (1969) och Flic Story (1975).
Man kan aldrig vara säker på vart filmen ska leda och vad det hela går ut på. Inte direkt spännande, men håller ändå uppe intresset hela vägen. En aspekt som uppskattas med filmen är att den visar sig ha konspiratoriska inslag. Detta kunde fått lite mer utrymme under filmens gång, även om det gör sig påmint på sina håll och blir tydligare ju längre in man kommer.
Filmen känns lite seg och sömnig under första halvan men sen börjar det ske lite mer av intresse. Scener som kommer helt plötsligt och lyfter filmen. En del sticker helt klart ut och sätter sig, inklusive en bra biljakt. Slutet höjer även lite grann, även om man får säga att musiken aldrig direkt passar eller skapar nerv filmen igenom. Även kul med de två utsända mördarna som påminner lite om Mr. Kidd och Mr. Wint från Bond-filmen Diamonds Are Forever (1971).

Mr. Kidd och Mr. Wint från Bond.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar