lördag 18 december 2021

Beautiful GirlsTitel: Beautiful Girls
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1996
Regi: Ted Demme
I rollerna: Timothy Hutton, Matt Dillon, Noah Emmerich, Michael Rapaport, Natalie Portman, Uma Thurman, Mira Sorvino, Lauren Holly, Rosie O'Donnell, Pruitt Taylor Vince

Handling: Willie Conway är en barpianist i New York som befinner sig vid ett vägskäl i livet. Han återvänder till sin hemstad i Massachusetts för att fundera på saker och ting och spendera tid med sina barndomsvänner, som står inför sina egna livsbeslut.

Omdöme: När det vankas klassträff i den lilla hemstaden Knight's Ridge i Massachusetts, återvänder den förlorade sonen Willie (Timothy Hutton) från New York för ett par veckor. Det blir en chans att träffa och umgås med sina gamla vänner som går igenom diverse problem. Willie själv ska försöka reda ut vad han vill med sitt liv. Ska han fortsätta med en osäker framtid som barpianist eller ta ett stabilt säljarjobb? Ska han bilda familj med sin flickvän eller ska han leta efter sin nästa kärlek?Willies vänner består av Tommy (Matt Dillon) som är ihop med Sharon (Mira Sorvino), men även haft en affär med gifta Darian (Lauren Holly) som är hans gamla ex. Mo (Noah Emmerich) som är gift och har barn och är den stabile i gänget. Och så har vi Paul (Michael Rapaport) som har svårast att växa upp och mogna då han bara tänker på fotomodeller och inte kan komma över att hans ex dejtar en äldre slaktare.Willie får upp ögonen för granntjejen Marty (Natalie Portman) som han tidigt får en koppling till när han anländer hem. Även om hon är för ung skapar det tankar hos honom som hjälper honom att komma till insikt med sin livssituation. Samtidigt anländer mystiska främlingen Andera (Uma Thurman) till baren där vännerna brukar samlas och visar sig vara barägaren Stinkys (Pruitt Taylor Vince) kusin.Manuset skrevs av Scott Rosenberg när han återvände till sin hemstad under tiden som han väntade på att få reda på om hans manus till Con Air (1997) skulle bli producerat. Under vistelsen visade det sig att det skedde en hel del bland hans vänner som blev inspirationen till detta manus. Han hade skrivit manuset till Things to Do in Denver When You're Dead (1995) och var sen bl.a. med och skrev manuset till High Fidelity (2000).Ett välskrivet manus som actionregissören Tony Scott tackade nej till att regissera då han kände att han inte skulle kunna göra manuset rättvisa då det satte karaktärerna och dialogen framför dramatiska händelser. Och det är mycket riktigt så. Det är vänskap, gemenskap och att försöka hitta sig själv som blir en central del och inte en massa smaskiga intriger som leder till gripande och dramatiska situationer.Tror det kan vara en film som vinner på att ses vid rätt tillfälle i sitt liv. För när jag såg den för många år sen var jag kanske lite för ung. Nu kan man relatera bättre till karaktärerna och vad de går igenom, tankarna de har och en del annat. Uppskattar också den här typen av film mer nu än tidigare, så det är ett typexempel på film som växer med tiden. Inget spektakulärt, men klart trevlig och mysig film där Michael Rapaport och Natalie Portman som Paul respektive Marty är favoriterna.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar