måndag 13 december 2021

BreezyTitel: Breezy / Breezy - fri som kärleken
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1973
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: William Holden, Kay Lenz, Roger C. Carmel, Marj Dusay

Handling: Hippietjejen Breezy får lift med en man som bara är ute efter sex. Hon lyckas fly och hamnar vid en avsides villa där den medelålders och frånskilde Frank Harmon bor. Deras förhållande börjar i vänskap men Breezy blir mer och mer förälskad i Frank.

Omdöme: Denna lilla film av Clint Eastwood lär i princip ha gått obemärkt förbi när den gick upp på biograferna 1973. Kanske var det för att Eastwood själv inte spelade i filmen eller så var det för att det inte var en typ av film som förknippades med honom efter succéer med västern- och polisfilmer. Förmodligen en kombination av de två, men som det visar sig är det en film att se. Den fick även tre Golden Globe-nomineringar (Kay Lenz för bästa nykomling, musiken och titellåten).Breezy (Kay Lenz) är en ung hippietjej i Los Angeles, närmare bestämt runt Hollywood-trakten. Hon sover hos vänner och andra som ger henne tak över huvudet och en måltid. Hon ser alltid positivt på det mesta och är nog lite naiv då hon även tror det bästa om alla. Något hon bli varse om när hon liftar och blir skrämd av mannen som gör sexuella närmanden.Breezy hamnar vid en villa på en kulle där hon träffar på Frank Harmon (William Holden). Han är en man i övre medelåldern, frånskild och en framgångsrik mäklare. Breezy ser något i Frank och återvänder till hans hem. En vänskap blommar upp och kanske mer än så när de inser att de i varandra finner något de saknat i sina liv.Detta kom att bli Clint Eastwoods tredje film som regissör där de två första var Play Misty for Me (1971) och High Plains Drifter (1973). Lite kul att denna har en koppling till de båda. Jo Heims skrev manuset till Play Misty for Me (1971) och denna. Tanken var att huvudrollen skulle spelas av Eastwood själv, men kände att han var lite för ung att spela rollen som istället gick till William Holden. Kopplingen till High Plains Drifter (1973) är simpel - filmpostern syns och tittas på innan Breezy och Frank går på bio.Får en gemytlig känsla av filmen som i en annan regissörs händer kanske hade blivit för simpel och ointressant. Eastwood har rätt touch och får ut en hel del, inte minst kopplingen Breezy och Frank får. Men det är hela inramningen som får en i rätt sinnesstämning. En sån där film som bara är och låter det flyta på utan att behöva krångla till det.Eastwood skulle med The Bridges of Madison County (1995) visa att han kunde det här med ett romantiskt drama. Detta är inte en lika känd eller stor film som den är, men att det är en Clint Eastwood-film märks av. Sen kan en del ha invändningar på åldersskillnaden mellan de båda huvudrollsinnehavarna (Kay Lenz var 19, William Holden var 54) men det är något filmen inte blundar för och något man bemöter på ett bra och moget sätt.Även om Eastwood inte spelar huvudrollen, dyker han faktiskt upp likt Alfred Hitchcock i en scen. En kul överraskning där han står och hänger över ett räcke när Breezy och Frank promenerar vid marinan.4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

  1. Clint Eastwoods bästa film. Det tycker han dessutom själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag läste att han gillar den. Skulle själv inte påstå att det är hans bästa, men kan förstå varför han håller den nära. Fin liten film med Eastwoods touch.

      Radera