söndag 12 december 2021

Broadcast News (Revisited)



Titel: Broadcast News / Nyhetsfeber
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1987
Regi: James L. Brooks
I rollerna: Holly Hunter, William Hurt, Albert Brooks, Robert Prosky, Jack Nicholson

Handling: Två manliga tv-reportrar och en kvinnlig tv-producent snärjs in i personliga relationer till varandra, och i ett kaos i arbetsstrukturen - och det kommer slå gnistor om dem.

Omdöme: Första gången filmen sågs var förväntningarna lite högre med tanke på James L. Brooks förra film, hans femfaldigt Oscarsbelönade regidebut Terms of Endearment (1983). Mindes inte mycket av filmen eller varför den inte gick hem, men det kändes som den var värd en till titt.



Jane Craig (Holly Hunter) och Aaron Altman (Albert Brooks) är en tv-producent respektive tv-reporter på en nyhetsstation i Washington D.C. De är också goda vänner och högutbildade, har mycket gemensamt och Aaron önskar att de skulle vara mer än vänner. När stationschefen Ernie (Robert Prosky) välkomnar Tom Grunick (William Hurt) till stationen som det nya nyhetsankaret, uppstår ett triangeldrama både privat och yrkesmässigt.



Det tar ett tag för filmen att komma igång, eller rättare sagt att hamna rätt. Den känns lite "off" till en början när de tre huvudpersonerna introduceras som unga på 60-talet. Något som även slår mig under filmens gång är hur Jane och Aaron har en något överlägsen och arrogant stil, som om de trodde de var bättre än andra. De ser även ner på Tom som de liksom dömer på förhand eftersom han inte har samma utbildning som de har och kommer från sportredaktionen.



Det faktum att Jane och Aaron är så pass självupptagna och smått kaxiga gör att det blir lite svårt att fatta tycke för dem. Det gör att de känns kalla och lite osympatiska. Tom ses endast som "ett vackert ansikte", precis vad de båda, inte minst Jane ogillar. Men när hon får svårt att värja sig mot Tom visar hon sig vara lite mänskligare och det vinner filmen på.



Rollen som Jane Craig skrevs specifikt med Debra Winger i åtanke som Oscarsnominerades för sin roll i Terms of Endearment (1983). Men då hon tvingades tacka nej p.g.a. graviditet, ersattes hon med Holly Hunter. En Holly Hunter som fick sin första Oscarsnominering och som är riktigt bra. Uppenbarligen en välskriven roll av James L. Brooks, men hon känns verkligen helgjuten i rollen och borde nog ha vunnit Oscarn som istället gick till Cher för Moonstruck (1987). Holly Hunter överträffar både William Hurt och Albert Brooks, även om de också är bra (båda Oscarsnominerades).



Filmen har ett välskrivet manus som inte har många svackor efter den lite trevande inledningen. Den har kvick dialog och kombinerar det yrkesmässiga med det privata för de tre huvudpersonerna. Sedan hjälper det så klart att ha duktiga skådespelare, vilket man även har i birollerna.



Något saknas trots allt för att det här ska bli en favorit. Kanske är det så enkelt att jag inte riktigt känner så starkt för någon av dem med tanke på att ingen av dem uppvisar särskilt mycket värme. Gillar ändå filmen mer än hur jag mindes den från min förra titt.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar