lördag 11 december 2021

Children of a Lesser GodTitel: Children of a Lesser God / Bortom alla ord
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1986
Regi: Randa Haines
I rollerna: William Hurt, Marlee Matlin, Philip Bosco, Piper Laurie

Handling: En kärlekshistoria om en lärare som blir förälskad i en av de anställda vid en liten dövskola i New England.

Omdöme: Denna femfaldigt Oscarsnominerade film (för bästa film, manus, manlig huvudroll, kvinnlig huvudroll och kvinnlig biroll) sköts länge åt sidan, utan någon direkt anledning. Kanske var det för att Marlee Matlin aldrig direkt uppskattats i det som setts med henne. Detta var dock hennes filmdebut och Oscarsvinnande prestation. Dessutom var William Hurt på sin topp, inte minst efter att ha vunnit Oscarn året innan för Kiss of the Spider Woman (1985).
James Leeds (William Hurt) anländer till en skola för döva i New England och välkomnas av skolans rektor Curtis Franklin (Philip Bosco). James är själv hörande och kan teckenspråk, men är inte en expert (inte lika snabb som de mer rutinerade). Han ska dock arbeta med en klass döva för att lära dem att prata och uttala korrekt.
En dag i skolkafeterian får han syn på en ung kvinna som gestikulerar och använder grova ord på teckenspråk. Hon visar sig vara skolans städerska/vaktmästare Sarah Norman (Marlee Matlin) och hon fascinerar genast James. När han dessutom får reda på att hon var en mycket duktig student på skolan, vill han försöka komma nära henne och lära denna mystiska person tala. Hon visar sig dock vara mycket envis och James har en tuff uppgift framför sig.
Att både William Hurt och Marlee Matlin Oscarsnominerades förvånar inte ett dugg. Däremot tycker jag Hurt är minst lika bra som Matlin, kanske snäppet bättre då han verkligen känns naturlig och genuin i rollen. Han förlorade Oscarn till Paul Newman för sin roll i The Color of Money (1986). Trots detta kan jag tycka att det här nog är William Hurts bästa prestation. På tal om Oscars var detta den första filmen regisserad av en kvinna att Oscarsnomineras för bästa film. Randa Haines blev dock inte nominerad för bästa regi.
Något som står klart relativt tidigt och sedan förstärks filmen igenom är att Marlee Matlin här känns och ser ut en del som en ung Meryl Streep, något jag aldrig tänkt på tidigare då hon inte alls är lik henne. Men just här finns det intressant nog faktiskt en likhet, och hon är också bra. Hon var endast 19 år när hon spelade rollen, även om Sarah ska vara 25.
Det blir allt lite småmysigt med filmen som har en distinkt höstlig känsla över sig. Den utspelar sig i New England, men spelades in i Kanada. Prestationerna och samspelet tycker jag är filmens största styrka, men även interaktionen William Hurt har med sina elever är övertygande och bra. Även skönt att filmen inte är för allvarlig då den har en hel del humoristiska inslag. När man går på djupet är det dock ett romantiskt drama som är väl värt att se.

5 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar