torsdag 30 december 2021

Home for the HolidaysTitel: Home for the Holidays / Hemma är bäst
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1995
Regi: Jodie Foster
I rollerna: Holly Hunter, Robert Downey Jr, Anne Bancroft, Charles Durning, Dylan McDermott, Geraldine Chaplin, Steve Guttenberg, Claire Danes, David Strathairn

Handling: Claudia längtar inte det minsta efter den stundande tacksägelsedagen hemma hos släkten i Baltimore. Hennes humör blir inte bättre av att hon strax före avresan får sparken från sitt jobb.

Omdöme: Det är dags att fira tacksägelsehelgen med familjen i Baltimore. Claudia (Holly Hunter) får precis innan hon ska ta sig till flygplatsen i Chicago reda på att hon fått sparken från sitt jobb på ett museum. Väl i Baltimore möts hon upp av mamma Adele (Anne Bancroft) och pappa Henry (Charles Durning) som tidigt visar sig vara lite udda som föräldrar ofta kan vara, men varma.Senare ansluter Claudias bror Tommy (Robert Downey Jr) med sin vän och kollega Leo Fish (Dylan McDermott). De hämtar upp moster Glady (Geraldine Chaplin) som de alla kan konstatera har en skruv lös. Och så har vi Claudias och Tommys syster Joanne (Cynthia Stevenson) med maken Walter (Steve Guttenberg) och deras två små barn. Joanne ser sig själv som den enda normala i familjen medan Walter starkt ogillar den oberäknelige Tommy och är smått rädd för honom.Jodie Foster bjuder i sin andra film som regissör på familjesammankomst hos en smått galen och dysfunktionell familj. Kan dock tänka mig att det kan vara ännu värre hos en del familjer när så många samlas och alla har olika personligheter. Man kan hålla masken och ignorera varandras olikheter och problem så gott det går, men till slut når man bristningsgränsen om allt får komma upp till ytan.En rad bra prestationer där favoriterna blir mamma Adele och pappa Henry spelade av veteranerna Anne Bancroft och Charles Durning. Bancroft får större utrymme och har inga problem med att ta för sig, Durning å sin sida är som en stor nallebjörn och hans Henry är kanske den mest normale i familjen. Robert Downey Jr som Tommy är lite galen och gör det bra, likväl är Holly Hunter bra som den som kanske håller ihop familjen mest.En film som väl aldrig riktigt når några direkta toppar under filmens gång, men aldrig heller hamnar i svackor. Smårolig och lever mycket på sina skådespelare när familjen är samlad och friktionen gör sig påmind under tacksägelsemiddagen. Avslutar lite fint ändå med ett collage till "The Very Thought of You" av Nat 'King' Cole.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar