lördag 25 december 2021

In the CutTitel: In the Cut
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA/Storbritannien/Australien/Frankrike
År: 2003
Regi: Jane Campion
I rollerna: Meg Ryan, Mark Ruffalo, Jennifer Jason Leigh, Kevin Bacon

Handling: Trots att den ensamma engelsklärarinnan Frannie borde vara försiktig inleder hon en passionerad affär med en gåtfull polisdetektiv som undersöker ett mord nyss begånget i grannskapet. Fler mord begås och då hon egentligen borde vara misstänksam mot polismannens egendomliga beteende, är hon för uppslukad av passionen för att inse sitt eget bästa...

Omdöme: En omtalad film när den kom där Meg Ryan spelar en roll som gick emot vad man var van vid att se från henne. Regi av Jane Campion som inte minst hade gjort The Piano (1993), långt ifrån någon personlig favorit. Manus av Jane Campion och Susanna Moore baserat på sistnämndas bok.Från början var det tänkt att Nicole Kidman skulle spela huvudrollen, men då hon inte kände att det var rätt läge att spela en sådan roll då hon var mitt i sin skilsmässa från Tom Cruise, valde hon att producera filmen. Lite kul då Meg Ryan här visar sig likna Kidman en hel del.Frannie (Meg Ryan) är engelsklärarinna i New York och är även författare vid sidan om. Hennes halvsyster Pauline (Jennifer Jason Leigh) är också hennes bästa väninna och de umgås ofta och pratar om diverse problem, inte minst om män. Pauline är smått besatt av en gift läkare medan Frannie träffar polisdetektiven Malloy (Mark Ruffalo).Malloy utreder ett mord på en kvinna vars styckade likdelar hittats i trädgården utanför Frannies lägenhet. Under tiden som Malloy tillsammans med sin partner försöker finna vittnen och bevis, inleder Frannie och Malloy en het affär som stillar Frannies erotiska begär. Samtidigt försöker Frannie få exet John (Kevin Bacon) att förstå att det är över mellan dem.En erotisk thriller är vad det är. Jakten på en seriemördare är sekundärt och känns nästan bara som utfyllnad. Visst får man flera misstänkta och det mesta pekar mot en eller två, men det är den erotiska biten som utforskas mest. Smått farliga och utmanande erotiska fantasier där Frannie väljer att blunda för det faktum att Malloy är en av de misstänkta.Det är inte en erotisk thriller i klass med Basic Instinct (1992) utan snarare mer likt Nine 1/2 Weeks (1986) där ju Kim Basinger och Mickey Rourke leker erotiska lekar med varandra. Tyvärr funkar det väl inget vidare i det här fallet där det blir smått osmakligt på sina håll och jakten på seriemördaren inte direkt funkar. Filmens svaga rykte är ingen slump. Den håller helt enkelt inte måttet och det hjälper inte att man dragit ut på storyn till två timmar. Inte uselt och med genomgående stabila prestationer, men det räcker inte särskilt långt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 5.3

2 kommentarer:

  1. Den fungerade inte som erotisk thriller åt män för den hade ett feministiskt perspektiv på det. man ser en skymt av en snopp tex. Men inte heller kvinnor gillade den, så den är mer omtalad än sedd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jo att det var ett feministiskt perspektiv var svårt att missa. Fanns tyvärr bara inte mycket att ta med sig.

      Radera