fredag 24 december 2021

One Magic ChristmasTitel: One Magic Christmas / En förtrollad jul
Genre: Drama/Familj/Fantasy
Land: Kanada/USA
År: 1985
Regi: Phillip Borsos
I rollerna: Mary Steenburgen, Harry Dean Stanton, Elisabeth Harnois, Gary Basaraba

Handling: En ängel måste visa en mamma att julen inte bara handlar om materiella ting utan om människor som man bryr sig om.

Omdöme: Var på förhand lite osäker på denna julfilm, men med Mary Steenburgen och Harry Dean Stanton i rollistan kändes det värt en titt. Ängeln Gideon (Harry Dean Stanton) får i uppdrag att få en icke-jultroende bli troende. Personen i fråga är Ginnie Grainger (Mary Steenburgen). Ginnie arbetar som kassörska i en livsmedelsbutik, är gift med Jack (Gary Basaraba) som varit arbetslös i ett par månader och de har två barn ihop, en pojke och en flicka.
Gideon försöker få Ginnie att tro på julen och jultomten denna jul. Han märker att Ginnie inte är något enkelt fall och bestämmer sig för att ta hjälp av hennes lilla dotter Abbie (Elisabeth Harnois). Abbie tror nämligen på jultomten och kanske kan hon hjälpa Gideon med lite julmagi. Frågan är bara om det inte är för sent för Ginnie när hon och familjen står inför en tragedi.
Även om detta är en Disney-film känner man att det dels är en mindre produktion, dels inte är så "snyggt" som en Hollywood-film av det här slaget brukar vara. Förklaringen ligger i att det är en kanadensisk produktion, men även att vi följer en arbetarklassfamilj. Det är ingen lyx att tala om och miljön är inte som tagen från en saga. Det är inte fina färger eller vacker snö utan istället snöslask i den småtrista staden.
Hela inramningen ger en lite annorlunda julfilm som inte må ha en snygg yta, men istället visar sig vara väldigt jordnära. Titeln är trots allt en magisk eller förtrollad jul, och visst bjuds det på en del julmagi under filmens gång. När Gideon är i farten och när vi till slut träffar jultomten passande spelad av Jan Rubes, tar man till en del specialeffekter som visar att "less is more". Inga extravaganta effekter utan precis som resten av filmen jordnära vilket passar denna film.
Det är lite intressant att Mary Steenburgen under stora delar av filmen är bitter och grinig, tvärtemot hur man känner igen henne från andra roller. Hon brukar vara glad och trevlig mest hela tiden. Hennes Ginnie har dock förlorat tron och hoppet om ett bättre liv för sig själv och sin familj. Det blir dock desto mer värme runt henne mot slutet då även filmen får det mesta att falla på plats. Faktiskt lite överraskande hur den får ihop det vilket till slut höjer filmen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar