torsdag 30 december 2021

Peter's FriendsTitel: Peter's Friends
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: Storbritannien
År: 1992
Regi: Kenneth Branagh
I rollerna: Stephen Fry, Kenneth Branagh, Emma Thompson, Hugh Laurie, Imelda Staunton, Alphonsia Emmanuel, Rita Rudner, Tony Slattery, Phyllida Law

Handling: Överklassungkarlen Peter bor på ett stort gods och har beslutat sig för att bjuda in sina gamla varietékamrater från studenttiden till nyårsfest. Där kommer Roger och Mary, som var tillsammans redan på den tiden. De har fått tvillingar, men den ena har dött. Mary är hysteriskt rädd för att något ska hända det återstående barnet, och hon ringer barnvakten en gång i timmen. Sarah har gjort sig känd för att byta män ofta. Nu kommer hon i sällskap med den vulgäre Brian. Andrew kommer med sin kalorihysteriska fru, amerikanska TV-stjärnan Carol. Maggie kommer ensam, men på desperat jakt efter lämplig man.

Omdöme: Peter (Stephen Fry) har ärvt herrgården efter sin far som gått bort. Nu har han bjudit in sina gamla vänner för en återförening över nyår, tio år efter senaste gången de alla var samlade. Tillsammans med faderns trogna kock Vera (Phyllida Law) välkomnar de Peters vänner för en tredagars helg över nyår.
Andrew (Kenneth Branagh) anländer från Los Angeles med sin amerikanska fru Carol (Rita Rudner) som är en TV-stjärna på serien som Andrew skriver. Roger (Hugh Laurie) och Mary (Imelda Staunton) är oroliga för sin son, som de lämnar med barnvakten, eftersom tvillingsonen dog för ett par månader sen. Maggie (Emma Thompson) hoppas charma omkull Peter. Och så har vi manslukerskan Sarah (Alphonsia Emmanuel) som tagit med sig sin vulgäre pojkvän Brian (Tony Slattery) som hon bara dejtat i två veckor.
Manuset skrevs av amerikanskan Rita Rudner (som spelar Carol) tillsammans med sin make Martin Bergman. När Kenneth Branagh anslöt till projektet förflyttades handlingen från USA till Storbritannien. Vad man får är en slags brittisk variant på The Big Chill (1983) med den stora skillnaden att vi här får en liten twist på slutet. Denna tillsammans med Four Weddings and a Funeral (1994) skulle även starta den här typen av brittiska filmer som blev populära om en skara lite udda vänner.
Aktuella problem och gamla förvecklingar skapar gott om intriger bland vännerna under dagarna de spenderar tillsammans inför nyår. Alla har de sina problem, vare sig det är personliga eller i sina förhållanden. Det gör att vi får gott om dramatik mitt i humorn. Detta i kombination med ett passande soundtrack gör att man får en trevlig filmstund med vännerna.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

4 kommentarer:

 1. Ah, en stor favorit med ett underbart soundtrack. Vet inte hur många gånger jag sett den men nu blir jag lite sugen igen :) Det hänger ju mycket på att hela gänget funkar så otroligt bra tillsammans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så pass. Det var första gången jag såg den, men kände till den sedan tidigare. Passade bra att se den innan nyår med tanke på att gänget ju samlas inför nyår :)

   Ja, soundtracket prickade rätt för det mesta och det är bra skådespelare rakt igenom.

   Radera
  2. Måste erkänna att jag aldrig tänkt på denna som en nyårsfilm, men det är ju aldrig för sent att starta en ny tradition :)

   Radera
  3. Nej, det är inte som med Ivanhoe på nyår. Men finns ingen anledning att välja bort denna runt nyår om man hellre vill ha trevligt med ett par goda vänner :)

   Radera