måndag 27 december 2021

Searching for Bobby FischerTitel: Searching for Bobby Fischer / Oskyldiga drag
Genre: Drama
Land: USA
År: 1993
Regi: Steven Zaillian
I rollerna: Max Pomeranc, Joe Mantegna, Joan Allen, Ben Kingsley, Laurence Fishburne, William H. Macy, Laura Linney

Handling: Josh Waitzkin är en vanlig baseballintresserad grabb som upptäcker att han har en stor talang för schack. I sina försök att utveckla den, stöter han på både charlataner och mästare. Men eftersom han trots allt inte är mer än en liten pojke, blir de rigorösa systemen, som den coach han föräldrar engagerat ställt upp, för mycket för honom, och han gör uppror mot dem. Omgivningen förväntar sig att han ska bli en ny Bobby Fischer, men den lille Josh är inte säker på att det är vad han vill. Baserad på en verklig toppspelares uppväxt.

Omdöme: Regidebut för Steven Zaillian som samma år skrev Oscarsvinnande manuset till Schindler's List (1993). Här har han tagit med sig Ben Kingsley och det hela bygger på en bok av fadern till en väldigt ung schackspelare som ses som den nye Bobby Fischer.
6-årige Josh Waitzkin (Max Pomeranc) har onekligen en gåva och talang för schack då han bara genom att studera andra spela lär sig på egen hand. Detta upptäcker mamma Bonnie (Joan Allen) och pappa Fred (Joe Mantegna). Pojken börjar spela med schackspelarna i parken och inte minst Vinnie (Laurence Fishburne) som lär Josh en snabb och aggressiv variant.
Om Josh vill bli en storspelare behöver han en duktig lärare som lär honom taktik och att kunna analysera spelet. Bruce Pandolfini (Ben Kingsley) anlitas då han ser potentialen i den unge adepten. Men Bruce vill ändra på mentaliteten hos Josh. Från en godhjärtad och omtänksam pojke till en vinnarinstinkt som ser motståndarna som sina fiender.
Man känner tidigt att detta är en film som satt aspirationerna högt och vill vara en storfilm. Det lyckas den också ganska bra med. Schack är inte någon favoritgenre på film men när man har ett välskrivet manus med bra karaktärer som här funkar det bra. Man känner rakt igenom att det är en jämnbra film. Kanske inte når upp till nästa nivå men hela tiden en bra och stabil film.
En rad trevliga skådespelare i de stora som små rollerna hjälper också när vi tar oss igenom filmen. Dessutom med en duktig Max Pomeranc i huvudrollen som Josh i sin filmdebut. Han kunde spela schack innan han fick rollen, vilket var en förutsättning för att få rollen. Men tycker han även funkar som skådespelare. Påminner faktiskt en del om en ung Jake Gyllenhaal. Blev dock inte många roller efter detta, trots att han är mer naturlig än många andra Hollywood-barnskådisar.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar