torsdag 16 december 2021

The French DispatchTitel: The French Dispatch
Genre: Komedi
Land: USA/Tyskland
År: 2021
Regi: Wes Anderson
I rollerna: Bill Murray, Adrien Brody, Benicio Del Toro, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Tilda Swinton, Owen Wilson, Mathieu Amalric, Christoph Waltz, Jason Schwartzman, Elisabeth Moss, Fisher Stevens, Saoirse Ronan, Willem Dafoe, Edward Norton, Jeffrey Wright, Liev Schreiber, Anjelica Huston (röst)

Handling: "The French Dispatch" väcker liv i en samling historier från den sista utgåvan av en amerikansk tidskrift som publicerades i en fiktiv fransk stad under 1900-talet.

Omdöme: Välkommen till Wes Andersons galna värld. Det blir allt tydligare att Wes Anderson är en konstnär där hans geni klart och tydligt lyser igenom i hans verk. Det är en sådan lekfullhet och detaljrikedom i överflöd att det tar ifrån något från filmupplevelsen. Något viktigt glöms liksom bort längs vägen och det är substansen. Det blir väldigt ytligt nu och lite småjobbigt att ta sig igenom filmen. Var redo för en stor dos Jacques Tati på speed.
Film efter film har setts av Wes Anderson. Trots att betygssnittet för hans filmer är relativt lågt vill man vara med när han får till det. För ibland får han till det, men sällan räcker det till en komplett film. Det är verkligen frustrerande när man ser potentialen. Många älskar hans värld och visst är det en unik filmskapare man måste hylla för idérikedomen. Men förutom någon enstaka film som varit lyckad, känns det tydligt att han nog borde göra animerad film, vilket han gjort ett par gånger.
Filmen känns alldeles för fragmentarisk där varje scen är elegant ihopsatt, men där helheten tyvärr saknas. Karaktärer och kända ansikten kommer och går, men historien är så oengagerande att det blir frustrerade att sitta igenom den något teatraliska föreställningen. Ja, det är lite som om man hade storskalig dockteater eller liknande.
Majoriteten av filmen är filmad i svartvitt och i 4:3 formatet. Ibland kommer det scener i färg, någon gång i brett format. Allt är det snyggt även om det är något konstigt att så mycket är valt att presenteras i svartvitt. En sak man lyckats klart bra med är att fånga ett Paris som det en gång såg ut. Mycket arbete har uppenbarligen lagts ner på att hitta rätt platser och även att fånga det i varje scen, något man känner igen från regissörens andra filmer. Synd bara att det här inte går hem för egen del.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 7.5

4 kommentarer:

 1. Håller med! Jag hoppas alltid att jag ska gilla den kommande Wes Anderson-filmen men allt som oftast så blir jag besviken (ett av få undantag är The Grand Budapest Hotel som jag älskade). The French Dispatch är en av de jobbigaste. Visuellt imponerande men som att titta på dockor i ett dockskåp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, precis. Frustrerande men samtidigt är man nyfiken och vill inte missa när han lyckas. Håller med, bildspråket imponerar alltid.

   Radera
 2. Jag hade ändå betydligt mindre svårt med French Dispatch jämfört med tex Royal Tenenbaums eller Darjeeling Limited. Tror jag gillar den där dockskåpskänslan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, för jag föredrar hans filmer som har lite mer dramatik och djup, som The Royal Tenenbaums och The Darjeeling Limited :) Men han har helt klart sin stil och många älskar honom för den.

   Radera