torsdag 16 december 2021

The World of Suzie WongTitel: The World of Suzie Wong / Kärlek i Hongkong
Genre: Drama/Romantik
Land: USA/Storbritannien
År: 1960
Regi: Richard Quine
I rollerna: William Holden, Nancy Kwan, Sylvia Syms, Michael Wilding

Handling: Den amerikanske arkitekten Robert Lomax tar ett sabbatsår för att testa ett liv som konstnär i Hongkong. Han slår sig ner i ruffiga Wan Chai (numera ett klassigt kontorsdistrikt). Väl där träffar han glädjeflickan Suzie Wong. Han faller för hennes skönhet, hon faller för hans plånbok och goda hjärta, men omgivningen är inte entusiastisk.

Omdöme: Ah, det är allt nostalgiskt att följa med William Holden när han som Robert Lomax anländer till Hong Kong, tar färjan från Kowloon till Hong Kong-sidan och träffar en mystisk lokal tjej. Hon visar sig vara Suzie Wong (Nancy Kwan) och jobbar som glädjeflicka på baren som hör till hotellet Robert ska stanna på i en månads tid. Robert har nämligen lämnat livet som arkitekt hemma i USA för att under ett års tid gå efter sin dröm som konstnär. Tanken är att han ska stanna på hotellet i en månad, åtminstone till att börja med.
Att se hur Hong Kong såg ut en gång i tiden är en del av charmen med filmen. Robert och Suzie ger sig ut runt staden och tar med oss på många icke-turistiga platser. Robert har även en fin utsikt över staden från sin takterrass där han gillar att måla. Suzie anlitas som Roberts musa, även om hon hellre skulle vara hans "permanenta flickvän" under månaden Robert ska bo på hotellet.
Relationen mellan Robert och Suzie utvecklas hela tiden och det blir lite som en lång parningslek där han försöker värja sig och hon försöker snärja honom. Hon är också lurig och skyr inte att dra en liten lögn för att få som hon vill, vare sig det handlar om att få Robert dit hon vill eller imponera på de övriga glädjeflickorna hon är vän med.
När vi nått 90 minuter in i filmen känns det som ett bra läge att sätta punkt och avsluta det hela. Man har liksom berättat sin historia. Men nej, det är 30 minuter kvar och även om det rullar på ändras tonen en del. Deras relation förändras och det blir en något överraskande dyster avslutning på historien, även om deras relation verkar kunna klara det mesta. Trea till stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar