söndag 26 december 2021

What Dreams May ComeTitel: What Dreams May Come / Drömmarnas värld
Genre: Drama/Romantik/Fantasy
Land: USA/Nya Zeeland
År: 1998
Regi: Vincent Ward
I rollerna: Robin Williams, Annabella Sciorra, Cuba Gooding Jr, Max von Sydow

Handling: Läkaren Chris dör och upptäcker att himlen är mycket underbarare än vad han någonsin kunnat föreställa sig.

Omdöme: Den för mig okände nyzeeländske regissören Vincent Ward har tagit sig an detta projekt som bygger på Richard Mathesons bok. En Richard Matheson vars böcker och manus gett filmer som bl.a. The Incredible Shrinking Man (1957), Duel (1971), Somewhere in Time (1980), Stir of Echoes (1999) och The Box (2009) för att nämna några.
Chris Nielsen (Robin Williams) träffar sin själsfrände och livs kärlek Annie (Annabella Sciorra) vid en idyllisk sjö i Schweiz. De gifter sig och flera år senare är han en duktig barnläkare och hon en konstnärinna. De har även två barn ihop och livet kunde inte vara bättre.
Så en dag är olyckan framme. Chris hamnar så småningom i himlen där han får hjälp av Albert (Cuba Gooding Jr) som var något av hans mentor och bästa vän tills han dog. Albert visar Chris hur det går till i himlen och Chris inser att det är han själv som skapar denna värld likt en målning. Endast hans egen fantasi begränsar vad som är möjligt.
Något filmen lyckas klart bra med är att måla upp en smått magisk värld som Chris kliver in i. Effekterna när han utforskar sin himmel där allt är målat med akrylfärger som i en tavla är väldigt snyggt. Likväl funkar kopplingen mellan Chris, hans fru och barn när han tänker tillbaka på deras tid tillsammans. Det är både värmande och sorgliga minnen han tänker tillbaka på.
När Chris tas in i helvetet med hjälp av spåraren (Max von Sydow) känner man genast skillnaden på filmens ton. Det blir verkligen som dag och natt. För när vi och Chris kliver in i helvetet tappar filmen i princip allt. Det blir deprimerande, mörkt och även det visuella förlorar något. Det funkar helt enkelt inte under filmens andra timme.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar