söndag 23 januari 2022

A Walk in the SunTitel: A Walk in the Sun / Attack i sol
Genre: Krig/Drama
Land: USA
År: 1945
Regi: Lewis Milestone
I rollerna: Dana Andrews, Richard Conte, Lloyd Bridges, John Ireland

Handling: Invasionen av Italien, 1943. Krigets mänskliga sida skildras i en berättelse om en amerikansk pluton som anfaller ett tyskt motståndsnäste i Italien. Bygger på en roman av Harry Brown.

Omdöme: Historien tar sin början när en amerikansk patrull är utanför den italienska kusten, redo att stiga iland. Efter att deras befälhavare dött, får näste man på tur ta över. Men förvirringen är stor och det enda de vet är att det ska finnas en bondgård en bit in från kusten. Det är dit de ska försöka ta sig och i närheten spränga en bro som tyskarna använder för transporter.
Man får inget riktigt helhetsperspektiv över var de är eller hur det ser ut. Vi får hela tiden se allt ur plutonens ögon och vi vet lika lite som de gör. Ibland hör och ser de plan och bomber detonera runt dem, men om det är de egna eller fienden kan de aldrig vara säkra på. Samtidigt vet de att tyskarna har tankar i området och de är ingen match mot dem i det öppna.
Även om han inte har befälet är sergeant Tyne (Dana Andrews) en naturlig ledare för gruppen. Han får god hjälp av sergeant Ward (Lloyd Bridges) som kommer bra överens med Tyne och till slut leder de männen tillsammans. De får även förlita sig på Rivera (Richard Conte) som sköter det tyngre artilleriet när det behövs mot fienden.
Inte så tokigt krigsdrama som främst handlar om gruppen och det mänskliga psyket under detta utsatta läge. Det är mycket väntan på att något ska hända och under den tiden får männen försöka få tiden att gå. Det blir en hel del dialog och ibland nästan poetiskt. Det funkar oftast ganska bra, men ibland känns det som man kunde varit utan en del scener och dialog då det sänker tempot på sina håll. Hade kanske kunnat nå slutdestinationen lite tidigare för att funka bättre.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar