lördag 22 januari 2022

Action U.S.A.Titel: Action U.S.A.
Genre: Action/Komedi
Land: USA
År: 1989
Regi: John Stewart
I rollerna: Gregory Scott Cummins, William Hubbard Knight, Barri Murphy, William Smith

Handling: Ett gäng gangsters mördar en man i Texas för att sedan gå efter hans flickvän.

Omdöme: Carmen (Barri Murphy) älskar fart och fläkt och det är precis vad hon får, och mer därtill när hon hänger med sin kriminelle pojkvän. För han visar sig vara jagad av andra kriminella som dödar honom. Chockad som hon är räddas hon av de två omaka FBI-agenterna Osborn (Gregory Scott Cummins) och McKinnon även kallad Panama (William Hubbard Knight).
Osborn tror han är Michael Biehn från The Terminator (1984) som ska skydda Sarah Connor (i det här fallet Carmen) i kombination med Mel Gibson från Lethal Weapon (1987) iklädd sin gröna militärjacka och hockeyfrilla. Partnern Panama är mer propert klädd och får då ses som Danny Glover i nämnda Lethal Weapon (1987). Ett klassiskt omaka par och definitivt lite buddy cop-vibbar över deras samarbete under filmens gång.
Vad vi har här är en riktig B-film som blir så pass underhållande att handling och skådespeleri blir sekundärt. Allt handlar om att skapa actionscener och humor. Det är inte en renodlad komedi men filmmakarna har absolut gjort det hela med glimten i ögat, det är det inget snack om.
En regidebut av stuntmannen John Stewart och det känns som han samlat en rad vänner från stuntbranschen för att ha kul och göra en rolig film tillsammans. Och det är precis vad de lyckats med. Flitigt anlitad under 80- och 90-talet som stuntman och stuntkoordinator, sticker två filmer ut för John Stewart - Ferris Bueller's Day Off (1986) och The Hidden (1987). Annars är det en rad okända filmer på resumén, ungefär som denna som dock visar sig vara lite av en gömd guldgruva.
Det finns så många guldklimpar filmen igenom att man inte kan ta upp dem alla. Det börjar egentligen redan i öppningsscenen. Och eftersom man inte känner till skådespelarna vet man inte vem som kommer stryka med eller vilka som ska vara huvudkaraktärerna. Det blir mest att luta sig tillbaka och underhållas med en massa action, biljakter, explosioner, pang pang och en stor gnutta humor i form av roliga repliker och en allmänt cheezy produktion.
Det hela har sin charm och är inte tillgjort som när man försöker återskapa något sånt här. Detta är verkligen äkta vara och det är sällan man kommer över sådana här filmer som verkligen lyckas. Visst är det inte någon klassfilm, men sättet den underhåller en på och ger en gott om skratt i kombination med action och stunts gör att man inte kan ogilla den. En hög charmfaktor och ett högt underhållningsvärde räcker långt.

2 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar