onsdag 5 januari 2022

Against All Odds (Revisited)Titel: Against All Odds / Mot alla odds
Genre: Drama/Kriminalare/Romantik/Thriller
Land: USA
År: 1984
Regi: Taylor Hackford
I rollerna: Jeff Bridges, Rachel Ward, James Woods, Richard Widmark, Jane Greer

Handling: Terry Brogan är ett nyblivet arbetslöst fotbollsproffs i behov av pengar. Han tar på sig att leta reda på en nattklubbsägares kvinna mot en stor summa pengar. När Terry finner henne i Mexiko blir de förälskade, vilket får ödesdigra konsekvenser.

Omdöme: Intressant med filmer man sett för inte alltför länge sen, men i princip inte kommer ihåg ett skvatt av, mer än att trion Jeff Bridges, Rachel Ward och James Woods är med. Vad som också glömts bort är att filmen är en remake på klassiska film-noiren Out of the Past (1947). Men det är inte en renodlad remake utan snarare inspirerad av den och en nyversion som bör ses som en egen film.
Terry Brogan (Jeff Bridges) har hamnat i Mexiko, närmare bestämt ön Cozumel utanför Cancun. Där letar han efter Jessie Wyler (Rachel Ward). Men hur han hamnat där och varför letar han efter någon han aldrig träffat som han endast har ett foto på?
Cozumel med omnejd gör sig klart bra på film och är en bra kontrast till Los Angeles, eller betongdjungeln om man så vill. Det blir också bra att få en bakgrund till varför Terry hamnat där. Att det ligger mer bakom står också klart ganska tidigt, men Terry är i behov av pengarna och blir blind för Jessies mystik och skönhet.
Terry är en amerikansk fotbollsspelare som blir uppsagd från sitt kontrakt. Det får honom att nappa på erbjudandet hans gamle vän Jake Wise (James Woods) kommer med. Jake är nattklubbsägare och håller på med illegal vadslagning. Nu vill han att Terry hittar flickvännen Jessie som försvunnit. Hon är också dotter till ägarna för fotbollslaget han precis fått sparken från - Mrs. Wyler (Jane Greer) och styvfar Ben Caxton (Richard Widmark).
Varför gillade jag inte direkt den här filmen när den sågs första gången? Den frågan har jag ställt mig ett par gånger och även under filmens gång. För det är en typ av film jag normalt sett gillar och inte har några problem att komma in i. Här blir jag kanske inte uppslukad av händelserna, men det är inte alls tokigt att följa Jeff Bridges som Terry som hamnar mellan mystiska Jessie och "vännen" Jake, skönt spelad av en patenterat sliskig James Woods.
Runt halvvägs in blir det kanske lite utdraget och mer och mer gör sig musiken påmind på ett negativ sätt. Det är nämligen ojämn nivå på musiken, och det börjar egentligen runt halvvägs in. Det är alltid lite vanskligt när man har två kompositörer, då kan det lätt bli så här. Runt hälften av musiken är helt ok medan resten är opassande och svag. Det gör tyvärr en hel del för filmens stämning. Nu är det inte så illa som det kunde varit, men kan bara tänka mig hur bra musik hade lyft filmen. Man avslutar dock på topp med Phil Collins och hans Oscarsnominerade låt "Against All Odds". Synd att den inte användes tidigare i något mellanparti för det hade den förtjänat.
Det är en ok film det här, bättre än vad jag tyckte en gång i tiden. Tappar en del halvvägs in och det är alltså delvis musikens fel. Det går dock inte att komma ifrån att inte minst Jeff Bridges och James Woods är klart duktiga. Man ska inte förvänta sig en klassiker som originalet är, då blir man nog lätt besviken. Är själv glad att filmen sågs om och gavs en till chans. Inte en ny favorit, men inte heller så tokig, speciellt om man är svag för noir-genren.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar