måndag 10 januari 2022

Bridget Jones's DiaryTitel: Bridget Jones's Diary / Bridget Jones dagbok
Genre: Komedi/Romantik
Land: Storbritannien/Frankrike/USA
År: 2001
Regi: Sharon Maguire
I rollerna: Renée Zellweger, Hugh Grant, Colin Firth, Jim Broadbent

Handling: 32 år gammal och fortfarande singel, bestämmer sig den kedjerökande, ständigt bantande och karlfixerade Bridget för att återta kontrollen över sitt liv - hon börjar skriva dagbok. Resultatet blir en provokativ hyllning till allt som gör livet värt att leva: sex, mat och karlar. Och så det här med karlarna? Det varje kvinna djupt inom sig vet är att hon aldrig vet sitt eget bästa när det gäller män. Bridget har gått i fällan många gånger, men nu MÅSTE hon bara hitta den rätte, innan det är dags för pensionen. Bridgets snygge, något sliskige, men ändå attraktive chef visar sig plötsligt intresserad och Bridget vädrar morgonluft. Samtidigt slänger tråkmånsen Mark Darcy trånande blickar efter henne.

Omdöme: Bridget Jones (Renée Zellweger) jobbar som sekreterare på ett bokförlag i London. Hon är singel, kedjeröker och dricker, gärna vin men vodka går också bra. Hon har även varit förälskad i sin chef Daniel Cleaver (Hugh Grant) en längre tid. Självklart blir hon överlycklig när han gör sexuella ofredanden mot henne på arbetstid, något som 20 år senare för många ses som frånstötande och motbjudande var här gulligt och roligt... eller något.Bridget har bestämt sig för att skriva dagbok om lite allt möjligt, som t.ex. sin vikt, vad hon äter och dricker, och hur mycket hon röker. Men även om sina killproblem. Daniel blir givetvis något positivt i hennes liv som hon även delar med sig med sina vänner.En som däremot inte hamnar på hennes goda sida är Mark Darcy (Colin Firth) som hennes mamma försöker para ihop henne med under en julfest. Darcy är advokat, frånskild och en enorm tråkmåns. Men kanske finns det gömd potential där...Man får säga att Renée Zellweger, som jag har lite svårt för, är duktig som Bridget Jones. Inte bara att hon måste bemästra den brittiska accenten, utan hon går in för rollen, gick upp i vikt och är ganska så frigjord i rollen. Det gav henne en Oscarsnominering för besväret och filmen kom att bli en enorm succé (spelade in nästan $300m med sin budget på $25m). Det ledde till två uppföljare och lite av en Bridget Jones hysteri, inte minst i Storbritannien.När filmen nu ses om 20 år efter att den sågs runt tiden då den kom, är det som att se den för första gången. Inget minns av filmen och det är ganska skönt. Kanske inte heller så konstigt då den visar sig inte direkt vara minnesvärd, men inte heller så tokig. En rom-com som bygger på en bok av Helen Fielding och med manus av Richard Curtis, brittiske "mästaren" på rom-coms.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Kul film. Särskilt för kvinnor, tror jag. Mycket av Zellwegers awkward moments är svåra att glömma. Hon var ofta rätt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan så klart spela in med igenkänningsfaktorn och så. Kanske helt enkelt en klassisk chick-flick :D Men det betyder inte att de inte kan uppskattas.

      Radera