fredag 28 januari 2022

Cop (Revisited)Titel: Cop
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1988
Regi: James B. Harris
I rollerna: James Woods, Lesley Ann Warren, Charles Durning, Charles Haid

Handling: En av Los Angeles-polisens bästa och mest hängivna detektiver, Lloyd Hopkins, utreder ett mord som han tror har begåtts av en seriemördare som dödat oskuldsfulla kvinnor i över 15 år.

Omdöme: Detta kom att bli den första filmatiseringen av en James Ellroy-historia och bygger på hans bok "Blood on the Moon". Nästa filmatisering kom att bli den flerfaldigt Oscarsnominerade storfilmen L.A. Confidential (1997). Historierna har kanske inte så mycket gemensamt, men båda är trots allt tuffa polisdeckare som utspelar sig i Los Angeles.
Lloyd Hopkins (James Woods) är en hårt arbetande polisdetektiv inom Los Angeles-polisen. Han är känd för att få resultat men blir inte ofta vän med många. Hans äktenskap knakar i fogarna och inte blir det bättre när han får ett brutalt mord på sitt bord. Ett fall som tidigt fascinerar honom och instinkten säger att mördaren begått mord tidigare. Så pass att saker tyder på en seriemördare som kommit undan med flera mord på unga kvinnor i 15 års tid.
Hopkins har svårt att få sin chef att ge honom mer resurser då bevisningen är minimal, men kollegan och vännen Dutch (Charles Durning) har högre rang än Hopkins och kan hjälpa till när det behövs. Under utredningens gång kommer Hopkins i kontakt med Kathleen McCarthy (Lesley Ann Warren) som driver en bokaffär med feministisk litteratur, något det första mordoffret hade gott om i sitt hem.
En film som setts tidigare där endast lite av inledningen och var slutet utspelar sig mindes. Filmen fanns tillgänglig där hemma i ens ungdom, men det var aldrig en film som sågs då. Detta eftersom inledningen där James Woods tar sig in i den mördade kvinnans hem helt enkelt var för skrämmande för en alltför ung tittare. Idag är det inte så skrämmande, men det är en klart effektiv öppning som nästan skulle kunna liknas vid en mordplats från Se7en (1995). Nervigt och grafiskt med andra ord.
En intressant notering som görs är att James Woods varit med och producerat filmen tillsammans med filmens regissör James B. Harris. Boken "Blood on the Moon" som filmen baseras på lär ha blivit nekad av 17 bokförlag då de fann den vara för våldsam. Woods och Harris hade tidigare samarbetat på Fast-Walking (1982) som skådespelare-regissör och producerade här filmen utan att få särskilt mycket betalt. Filmen fick bra kritik när den kom, men distributionsbolaget hade ekonomiska problem och kunde inte göra någon reklam för den.
James Woods är helt rätt för rollen och är klart bra. Lite synd att mysfarbrorn Charles Durning inte får vara med mer vid hans sida då hans medverkan är bra för filmen. Istället kliver alltså Lesley Ann Warren in i handlingen som en slags Susan Sarandon-kopia. Här tappar filmen en del tempo ett tag, men till stor del är det för att visa hur Lloyd Hopkins känner sig när han måste lyssna på hennes livs historia när han bara vill få henne i säng. Dock får det som det visar sig snart betydelse för hans utredning och filmen blir då återigen tät och bra.
Något som är lite annorlunda med den här filmen mot de flesta filmerna i genren är att vi inte har någon direkt misstänkt under stora delar av filmen. Utredningen får inte fram några misstänkta och man börjar då undra om det är någon i hans närhet som kan ligga bakom. När vi till slut kommer fram till en misstänkt efter lite slumpartade omständigheter, får man ett klart minnesvärt slut som kan liknas vid filmer med Clint Eastwood, Charles Bronson och liknande från 70- och 80-talet.

"Well, there's some good and there's some bad news. The good news is you're right - I'm a cop and I've gotta take you in. The bad news is I've been suspended and I don't give a fuck." - Lloyd Hopkins

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar