lördag 8 januari 2022

Johnny EagerTitel: Johnny Eager / Johnny Eager - Utpressning
Genre: Kriminaldrama/Film-Noir
Land: USA
År: 1941
Regi: Mervyn LeRoy
I rollerna: Robert Taylor, Lana Turner, Van Heflin, Edward Arnold

Handling: Gangstern Johnny Eager lurar sin övervakare att han slutat sin brottsliga bana och jobbar som taxichaufför. Men i själva verket är han mer intrasslad än någonsin. När han träffar societetsflickan Lisbeth Bard ser han sin chans att fly sitt förflutna.

Omdöme: Ex-kåkfararen Johnny Eager (Robert Taylor) lever ett till synes ordinärt liv som taxichaufför och besöker sin övervakare som är nöjd med hans "rehabilitering" in i samhället. Men det kunde inte vara längre bort från sanningen då Johnny är i full fart med att fortsätta sin brottsliga bana. Han har investerat mycket pengar och tid i en ny hundkapplöpningsbana där han även har sitt lyxboende och männen som jobbar åt honom.
En dag faller han för Lisbeth Bard (Lana Turner) som dras till honom som den stilige och farlige man han är. När Johnny får reda på att hon är styvdotter till distriktsåklagaren John Benson Farrell (Edward Arnold), ser han en möjlighet att ge igen. Det var nämligen han som satte dit Johnny och nu står i vägen för öppningen av hundkapplöpningsbanan.
Robert Taylor och Lana Turner marknadsfördes som TNT - dynamitduon. Och visst sprakar det till mellan dem, men det var Van Heflin som kom att vinna en Oscar för sin biroll som Johnnys högra hand och vän Jeff Hartnett. Den alkoholiserade Jeff är en bildad man som Johnny ofta vänder sig till med sina problem, inklusive när han först träffar Lisbeth som pratar om en viss Cyrano de Bergerac som Johnny aldrig hört talas om.
En ganska typisk relativt tidig gangster-noir. Regissören Mervyn LeRoy hade tidigare bl.a. gjort gangsterfilmen Little Caesar (1931) och noir-klassikern I Am a Fugitive from a Chain Gang (1932), och kom senare att göra spännande The Bad Seed (1956). Så han kunde denna typ av film. Detta må inte vara en lika känd film som dessa nämnda, men den var framgångsrik när den kom.
Filmen sågs en gång i tiden när den visades på TCM och blev då klart nöjd med den. Så blir även fallet nu när den setts om, även om jag kanske hade hoppats på lite mer överlag. Det är ju inte en av de klassiska i genren men det betyder inte att den ska viftas bort för det.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar