Titel: Love Actually
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: Storbritannien/Frankrike/USA
År: 2003
Regi: Richard Curtis
I rollerna: Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Liam Neeson, Alan Rickman, Keira Knightley, Bill Nighy, Laura Linney, Martine McCutcheon, Billy Bob Thornton, Rowan Atkinson
Handling: Julen närmar sig i England och ovanliga saker sker runt omkring. För åtta personer är livet på väg att förändras på ett eller annat sätt där kärleken är inblandad. Några blir förälskade, andra bryter upp och en del är desperat ensamma och söker efter någon speciell.
Omdöme: David (Hugh Grant) är Storbritanniens nye premiärminister och singel som han är får han upp ögonen för en av de anställda, Natalie (Martine McCutcheon). Författaren Jamie (Colin Firth) beger sig till södra Frankrike för att skriva på sin nya bok och får hjälp av en portugisiska med hemhjälpen. Daniel (Liam Neeson) har förlorat sin fru och försöker trösta sin styvson som blivit kär.
Harry (Alan Rickman) är chef på ett företag och blir förförd av en anställd samtidigt som hans fru Karen (Emma Thompson) misstänker att något är på gång. Amerikanskan Sarah (Laura Linney) jobbar på företaget och har inte förmått sig att visa en medarbetare att hon varit kär i honom ända sedan hon började jobba där. Juliet (Keira Knightley) har precis gift sig, men upptäcker att makens bästa vän är förälskad i henne. Och den avdankade rockmusikern Billy Mack (Bill Nighy) har släpt en ny jullåt som han hoppas ska toppa listorna.
Flera karaktärer och historier som vi följer under de tre veckorna som leder fram till jul. Oftast humoristiskt, men även romantiskt och ibland lite gripande. Det blir nog som bäst när det är lite allvarligare eller åtminstone de romantiska bitarna. Humorn är lite mer ojämn, men visst funkar den på sina håll.
Hugh Grant och hans premiärminister är en av de som genomgående funkar bra. Colin Firth är främst nere i Frankrike och har sin romans med portugisiskan. Lite intressant att Richard Curtis först började skriva på två olika manus om dessa två karaktärer, men när de var ganska lika varandra beslutade han sig för att göra det till en film.
Filmen kom att bli Richard Curtis regidebut, men han hade tidigare skrivit manus till Four Weddings and a Funeral (1994), Notting Hill (1999) och Bridget Jones's Diary (2001). Denna följer i deras fotspår med den stora skillnaden att det alltså utspelar sig runt jul. Men det är en typisk brittisk rom-com som var omåttligt populär på den här tiden, mycket tack vare just Richard Curtis.
Ofta är det fyllt med klichéer, ibland fånigt och på sina håll prickar den precis rätt, även tack vare fin och passande musik. Det är dessa ögonblick som höjer filmen till mer än en ordinär och lättglömd rom-com. Får väl erkänna att jag mindes den som bättre och att den kanske inte riktigt lever upp till den nivån nu. Inte så att den ogillas, men inte så genomgående hög nivå som förväntat.
4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt
Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6
Deppig oromantisk neurotisk rom-noncom som bidrog till att döda rom-comgenren som förvandlades till tragedier med humoristiska inslag (Silver Lining Playbook, Easy A mfl). Betyg 4 av 10.
SvaraRaderaUtveckla gärna hur du menar med att den är deppig? :) Visst är det inte alltid superlyckligt, men måste en rom-com vara jätterolig hela tiden? Men ja, jag tycker den tappat. Lite mer blandat resultat.
Radera