torsdag 6 januari 2022

Mr. Brooks (Revisited)Titel: Mr. Brooks
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2007
Regi: Bruce A. Evans
I rollerna: Kevin Costner, William Hurt, Demi Moore, Dane Cook

Handling: Earl Brooks är en kärleksfull familjefar och framgångsrik affärsman. Men han har också en hemsk hemlighet. Han är en mördare, känd under namnet "The Thumbprint Killer", som blivit beroende av dödandet men som nu vill sluta mörda till varje pris. Marshall, Mr. Brooks onda alter ego, har dock helt andra planer. Marshall älskar mord och förödelse och tänker inte ge upp i första taget.

Omdöme: Earl Brooks (Kevin Costner) blir utsedd till årets affärsman i Oregon där han bor med sin fru Emma (Marg Helgenberger). Han är även en seriemördare känd som "The Thumbprint Killer" som gäckat polisen i många år. Han själv försöker sluta, men begäret är för stort, inte minst då Mr. Brooks alter ego Marshall (William Hurt) hetsar honom att döda igen.
Samtidigt som Mr. Brooks med hjälp av Marshall begått ett dubbelmord, utreder polisdetektiven Tracy Atwood (Demi Moore) fallet. Hon har varit efter "The Thumbprint Killer" sedan tidigare och är mitt i en skilsmässa. Dessutom dyker Mr. Brooks dotter Jane (Danielle Panabaker) oväntat upp från college och som om det inte vore nog besöker en man som kallar sig för Mr. Smith (Dane Cook) Mr. Brooks kontor med ett oväntat affärsförslag.
Detta var Bruce A. Evans blott andra film som regissör där den första var actionkomedin Kuffs (1992) femton år tidigare med Christian Slater i huvudrollen. Även den gången var det med ett manus av Evans själv och Raynold Gideon, precis som här. De skrev även manusen till bl.a. Starman (1984) och Stand by Me (1986) där den sistnämnda gav de båda en Oscarsnominering för bästa manus.
Gillade filmen första gången den sågs och gillar den fortfarande. Den har ett bra manus och Kevin Costner lär ha sagt att när han läste det kände han att det var ett av de mest perfekta manusen han läst, något han endast känt med tre andra manus han läst. Costner tillsammans med William Hurt är också den absoluta behållningen med filmen. När de båda är med är det alltid intressant och välspelat.
Vid sidan av Costner och Hurt som Mr. Brooks respektive Marshall, är det kanske något svagare med Demi Moore och Dane Cook. De är helt enkelt inte lika bra skådespelare. Karaktärerna Tracy Atwood och Mr. Smith visar sig också vara ganska osympatiska karaktärer vilket gör att man hejar lite extra på Mr. Brooks och Marshall. Dottern Jane är annars den karaktär som ger det hela lite mystik då Mr. Brooks och Marshall misstänker att hon döljer något med sin plötsliga hemkomst.
Filmen lyckas allt som oftast bygga upp en bra och tät stämning, inte minst då Mr. Brooks är i farten. William Hurt är nog favoriten och hans interaktion med Kevin Costner är både smart och rolig filmen igenom. Gillar när de båda brister ut i djävulska skratt och smider onda planer. När allt är klappat och klart har filmen även lyckats avsluta det hela på ett tillfredsställande sätt. Lär även ha planerats som en första del i en trilogi, men det funkar nog bättre så här.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar