torsdag 27 januari 2022

My Own Private IdahoTitel: My Own Private Idaho / På drift mot Idaho
Genre: Drama
Land: USA
År: 1991
Regi: Gus Van Sant
I rollerna: River Phoenix, Keanu Reeves, Udo Kier, James Russo

Handling: Två unga fifflare driver omkring på gatorna i Portland, Oregon. Deras vardag präglas av droger, prostitution och rotlöshet. Den ene är på jakt efter sin försvunna mor och den andre har revolterat mot sin far, stadens mäktige borgmästare. Tillsammans lämnar de Portland och beger sig ut på den amerikanska kontinenten.

Omdöme: Mike (River Phoenix) lider av narkolepsi och lever på gatorna i Portland, Oregon. Han prostituerar sig och har inga problem att plocka upp män som betalar honom för hans tjänster. Hans bästa vän är Scott (Keanu Reeves) som också är i samma "bransch", men som inte behöver det då han är son till stadens borgmästare och har det gott ställt.
De får dagarna att gå med diverse klienter och spenderar även tid med andra i branschen, inklusive Bob Pigeon (William Richert) som tillhandahåller drogerna och underhållningen. Men Mike vill besöka sin bror Richard (James Russo) i Idaho och leta upp sin mamma vilket tar de båda vännerna Mike och Scott på en resa genom USA där de inte minst stöter på tysken Hans (Udo Kier).
River Phoenix och Keanu Reeves med regi av Gus Van Sant, då vill man ta sig en titt. Själva ämnet kanske inte direkt lockade, men det kunde trots allt bli något intressant av det hela. Vad som dock hade missats är att historien löst baseras på William Shakespeare, något som tyvärr blir tydligt på sina håll. För utan att veta detta känns alla scener med Bob och polarna som ett teatersällskap som övar på sin pjäs. Inte alls bra och som det visar sig är det tyvärr en hel del av den varan.
När River Phoenix och Keanu Reeves umgås på egen hand är det bättre och mer "normalt" med dialogen och skådespeleriet. De är båda duktiga i sina roller och Phoenix påminner här en del om James Dean. Udo Kier som Hans är också passande när han är med, även om han är en svagare skådespelare men det gör inte så mycket.
Filmen visar sig inte ha så mycket till handling när man kommer längre in. För till en början är det inte så tokigt att följa Mike som träffar Scott och det hela verkar kunna vara på väg någonvart. Men så dyker alltså Bob upp och filmen början gå utför. När Mike och Scott ger sig ut på sin roadtrip blir man åter hoppfull, men nej, det blir inget bra av det hela. En besvikelse helt enkelt, ungefär som Gus Van Sants tidigare film Drugstore Cowboy (1989). Då lyckades han bättre med senare filmer.

4 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar