söndag 30 januari 2022

The FalloutTitel: The Fallout
Genre: Drama
Land: USA
År: 2021
Regi: Megan Park
I rollerna: Jenna Ortega, Maddie Ziegler, Lumi Pollack, John Ortiz

Handling: Gymnasiestudenten Vada navigerar genom det känslomässiga nedfallet hon upplever i kölvattnet av en skoltragedi. Relationer med hennes familj, vänner och syn på världen förändras för alltid.

Omdöme: Vissa saker kan man inte förbereda sig för eller veta hur man kommer reagera, det går helt enkelt inte. Alla är olika så en plötslig händelse påverkar en olika. Vada (Jenna Ortega) är en 16-årig gymnasiestudent som en helt vanlig skoldag är med om en skolskjutning. Hon och Mia (Maddie Ziegler) gömmer sig tillsammans på toaletten dit en blodig elev, Quinton (Niles Fitch) tar sig.
Vada är traumatiserad av upplevelsen och har svårt att gå tillbaka till skolan. Hon visar dock inga känslor utan känner sig avtrubbad. Hon har även svårt att dela med sig och prata med sina föräldrar och lillasystern Amelia (Lumi Pollack) som är oroliga. Inte heller bästa vännen Nick (Will Ropp) kan riktigt förstå. Istället vänder hon sig till Mia som delade upplevelsen, och även Quinton som förlorade någon nära.
En sak som slår mig är att skolan inte tillhandahåller krissamtal och terapi/psykolog. Det är åtminstone inget man visar eller tar upp i filmen. Däremot får Vada efter ett par veckor träffa en psykolog i form av Anna (Shailene Woodley) som föräldrarna fixat åt henne. Men då har det alltså gått ett par veckor och Vada har fått bearbeta det hela på egen hand, till viss del tillsammans med Mia. Fast det leder till andra problem då hon känner sig förvirrad och söker sig till sådant som kan få fram känslor inom henne.
Det är en klart intressant studie i att hantera ett sådant starkt trauma. Att vara en av de överlevande och känna skuld och maktlöshet. Ett par minuter som förändrar ens liv för alltid. Då hjälper det inte att bara låta det vara och tro att allt ska bli som vanligt igen. I Vadas fall har hon en bra familj som stöttar henne och finns där för henne när hon väl känner sig redo. Men det behövs någon utomstående som kan ta henne igenom de jobbiga tankarna och stunderna som hon kanske inte vill oroa sina närstående med, vilket är förståeligt.
En långfilmsdebut av Megan Park som även skrivit manuset. Nu må det inte bli en lika stark filmupplevelse som en annan film som synar en skolskjutning och efterspelet, den verklighetsinspirerade kanadensiska filmen Polytechnique (2009) av Denis Villeneuve. Men det är absolut en film som väcker en del tankar kring temat, och för den delen andra starkt traumatiska händelser som kan ske helt plötsligt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar