måndag 31 januari 2022

The General's DaughterTitel: The General's Daughter / Generalens dotter
Genre: Kriminalare/Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA/Tyskland
År: 1999
Regi: Simon West
I rollerna: John Travolta, Madeleine Stowe, James Cromwell, Timothy Hutton, Leslie Stefanson, Clarence Williams III, James Woods

Handling: Det finns tre sätt att göra saker på: rätt sätt, fel sätt och arméns sätt. När tjänstemännen på militärbasen försöker dölja motiven till mordet på en vacker kvinnlig officer beslutar sig utredaren Paul Brenner för att han till varje pris ska lösa fallet.

Omdöme: Paul Brenner (John Travolta) är en utredare inom den amerikanska armén som får chansen att försöka lösa mordet på kapten Elisabeth Campbell (Leslie Stefanson). Hon var dotter till general Campbell (James Cromwell) som är ansvarig på militärbasen och ryktas vara på väg in i politiken som nästa vice-president. Han ger fria tyglar till Brenner och Sara Sunhill (Madeleine Stowe), som är expert på våldtäktsärenden inom armén.
Paul och Sara inser tidigt att det finns gott om misstänkta. När de får reda på mer om offret kan det hjälpa med motivet och kanske komma närmare sanningen. Men som sig bör finns det de som vill tysta dem och inte vill att något sånt här kommer ut. Tiden är knapp, men Paul och Sara är två bestämda och envisa individer som inte tänker ge sig i första taget.
John Travolta är något av en lättviktare, har svårt att övertyga och spelar ibland över. Paul Brenner ska förvisso ha en lite överlägsen stil och vill visa vad han går för, men en klasskådespelare hade helt klart varit att föredra i rollen. Man märker t.ex. klasskillnad på honom och två duktiga skådespelare i James Cromwell som general Campbell och James Woods som överste Moore. Både Travolta och Madeleine Stowe funkar utan att göra mer än vad som krävs.
Filmen, som bygger på en bok av Nelson DeMille, funkar överlag bättre än en del annat i militärmiljö och liknande filmer där det blir för mycket action längre in. Här behåller man en jämnbra nivå rakt igenom där det kanske även blir aningen bättre ju längre in man kommer då mysteriet nystas upp och bitarna faller på plats.
Helt enkelt en stabil och gedigen produktion som inte gör bort sig. Filmen är också seriös i sin framtoning med ett par ganska starka scener och händelser. Det är även en tillräckligt invecklad historia som gör att man inte vet vart det ska leda eller vem som är skyldig, och det bidrar till att man får en helt ok film.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar