torsdag 20 januari 2022

Where Danger LivesTitel: Where Danger Lives
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1950
Regi: John Farrow
I rollerna: Robert Mitchum, Faith Domergue, Claude Rains, Maureen O'Sullivan

Handling: Den unge läkaren Jeff Cameron möter en natt på sjukhuset Margo som lagts in pga av försök till självmord. Han faller för henne och de börjar umgås. Men snart dras han in i hennes värld av lögner.

Omdöme: Läkaren Jeff Cameron (Robert Mitchum) ska ta ut sjuksystern Julie (Maureen O'Sullivan, som var gift med regissören John Farrow och ett av deras sju barn är Mia Farrow) när han akut måste stanna kvar då han måste ta hand om ett självmordsförsök som kommit in. Patienten visar sig vara Margo (Faith Domergue) och Jeff blindas av hennes mystik och skönhet. Så pass att han glömmer bort Julie och börjar gå ut med Margo.
Margo visar sig bo flott, men säger att hon är ensam och därför kände att hon inte har något att leva för. Men Jeff ger henne ett starkt skäl att fortsätta leva. Problemet är bara Margos rike far Mr. Lannington (Claude Rains) som hon säger behöver henne på ålderns höst och hon är rädd att inte få ärva honom om hon gör något han inte vill. När Jeff inser att han dragits in i Margos värld av lögner är det redan för sent.
Robert Mitchum var en gång i tiden en skådespelare jag inte hade så mycket tankar kring. Men med tiden har han växt på mig och även i en sån här roll som inte är den mest minnesvärda eller den främsta filmen han medverkat i, är det allt lite småtrevligt att se honom agera. Med sina lite trötta ögon och stil passar det bra då han drabbas av kraftig hjärnskakning en bit in i filmen och sedan lider av symptomen.
Det tar inte särskilt lång tid att komma in i denna noir när vi följer Jeff på sjukhuset och hans möten med Margo. Man anar givetvis att hon är en farlig kvinna, en klassisk femme fatale. Men man kan inte ana till vilken grad. Det får man lite mer grepp om när Mr. Lannington dyker upp. Claude Rains spelar honom bra och det är bara synd att han inte får vara med mer då han alltså är bra.
Filmen står och väger lite runt mitten av filmen när Jeff och Margo är ute och kör en hel del. Men tycker det hela tar sig under sista tredjedelen då mer om Margo kommer fram och det blir upplagt för en smårafflande upplösning. Trion Robert Mitchum, Faith Domergue och Claude Rains gör alla bra ifrån sig och till slut blir det en trevlig noir med en bra femme fatale.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar