måndag 14 februari 2022

BanditsTitel: Bandits
Genre: Kriminaldrama/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 2001
Regi: Barry Levinson
I rollerna: Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Cate Blanchett, Troy Garity

Handling: Joe och Terry är på flykt från fängelset, och vägen genom USA kantas av deras smarta bankrån. Men när hemmafrun Kate Wheeler slår följe med dem blir plötsligt allting komplicerat.

Omdöme: Även om vi har en fiktiv historia om två bankrånare, är de inspirerade av två verkliga bankrånare och deras tillvägagångssätt. Bankrånarna är Joe (Bruce Willis) och Terry (Billy Bob Thornton) som efter ett lyckat flyktförsök från fängelset bestämmer sig för att råna banker genom att kidnappa bankchefen dagen innan rånet.
Joe och Terry tar hjälp av Joes kusin Harvey (Troy Garity) som inte är lika slipad som de två är, men ska endast köra bilen. Det mesta går smidigt fram till att Kate (Cate Blanchett) kliver in i deras liv. Hon är en uttråkad hemmafru vars rike make försummar deras äktenskap. Så när hon får reda på att Joe och Terry är de omtalade bankrånarna, vill hon inget annat än att följa med dem. Kate ändrar snart dynamiken mellan vännerna Joe och Terry.
Joe och Terry är lite av varandras motpoler, men de har blivit vänner och kompletterar varandra bra. Joe vet vad han vill och är driftig av sig. Terry är beläst, lite försiktigare, har en massa fobier och är inte minst en hypokondriker. Det leder givetvis till en del roliga situationer när Terry grips av panik och befarar det värsta med sin hälsa.
Barry Levinson är kanske mest känd för Good Morning, Vietnam (1987) och Rain Man (1988) där den senare gav honom en Oscar för bästa regi. Här får man något av en lättviktare i jämförelse då det är en film som aldrig riktigt kan tas på fullt allvar, men ändå är tillräckligt intressant mycket tack vare sina tre huvudpersoner. Bruce Willis får kliva lite åt sidan längre in när Cate Blanchett och inte minst Billy Bob Thornton tar över allt mer.
Filmen, som är på två timmar, känns en aning för lång och utdragen en bit in. Man inleder även med att avslöja hur det gått innan man berättar historien om Joe och Terry. Först känns det trist att veta, men efter ett tag förstår man att det nog inte kommer vara så enkelt. Mycket riktigt blir det mer komplicerat än så, men det är inte tillräckligt smart eller underhållande för att de två timmarna ska kännas befogade.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar