fredag 4 februari 2022

Cast a Dark ShadowTitel: Cast a Dark Shadow
Genre: Kriminalare/Thriller/Fim-Noir
Land: Storbritannien
År: 1955
Regi: Lewis Gilbert
I rollerna: Dirk Bogarde, Margaret Lockwood, Kay Walsh, Kathleen Harrison

Handling: Edward Bare är en smart sol-och-vårare med förkärlek för mord. Han arrangerar sin betydligt äldre och förmögna hustrus tragiska bortgång. Fallet rubriceras som död genom olycksfall. Komplikationer uppkommer dock då testamentet inte varit utformat som väntat.

Omdöme: Monica (Mona Washbourne) känner sig lyckligt lottad som gift sig med den yngre Edward Bare (Dirk Bogarde). De har nu varit gifta i ett år och hon börjar fundera på att ändra sitt testamente så att Edward, eller Teddy Bare som hon kallar honom för, ska få ärva hennes förmögenhet. Edward missuppfattar dock situationen och tror att hon ska skriva in sin syster i testamentet. Det gör att han snabbt måste arrangera Monicas död.
Edward inser sitt misstag för sent, men får åtminstone behålla huset och den vardagliga hushållerskan Emmie (Kathleen Harrison). Edward är snart på jakt efter ett nytt "offer" och finner änkan Freda Jeffries (Margaret Lockwood) som har det gott ställt. Han visar sig ha hittat sin jämlike i henne och det är inte lika lätt att charma henne. Men vad händer när en till kvinna, Charlotte Young (Kay Walsh) dyker upp och fångar Edwards intresse?
Det hela bygger på en pjäs av Janet Green som sägs ha velat ha Dirk Bogarde i huvudrollen, men han tackade nej. När det blev film med framtida Bond-regissören Lewis Gilbert som regissör, gick Bogarde med på att medverka. Bogarde övertalade i sin tur Margaret Lockwood att ta rollen som Freda.
Edward Bare är en bra karaktär och Dirk Bogarde är också passande i rollen. Han sätter in charmen när det behövs och är inte dum nog att veta vad kvinnorna i hans liv uppskattar. Den enda som verkar vara honom på spåren är första fruns advokat Phillip Mortimer (Robert Flemyng) som misstänker att han låg bakom Monicas död.
När Freda blir en del av Edwards liv känns det som han får se upp. Hon har en morbid humor och en bakgrund som påminner om Edwards. Det gör att hon vet tricksen och man undrar om hon inte kan ha samma agenda som han har. Charlotte gör det hela till ett triangeldrama där man anar att det kan bli en och annan vändning innan allt är sagt och gjort.
Det blir kanske aldrig riktigt spännande och så tätt som det kunde blivit, inte minst då det mot slutet fanns mer att få ut. Men det är tillräckligt bra för att tillfredsställa för stunden. En brittisk noir av den framtida Bond-regissören Lewis Gilbert alltså som kom att göra de tre trevliga Bond-filmerna You Only Live Twice (1967), The Spy Who Loved Me (1977) samt Moonraker (1979).

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar