Titel: Finding Forrester / Vem är Forrester?
Genre: Drama
Land: USA
År: 2000
Regi: Gus Van Sant
I rollerna: Sean Connery, Rob Brown, F. Murray Abraham, Anna Paquin, Matt Damon
Handling: Han var en karismatisk personlighet, som för snart femtio år sedan skrev en roman belönad med det prestigefyllda Pulitzerpriset. Därefter sänkte sig tystnaden kring William Forrester. Grannarna i South Bronx ser bara ibland en skymt av en silverhårig man, som bakom gardinerna iakttar omvärlden med en kikare. Den 16-årige Jamal och hans kompisar brukar träffas efter skolan och spela basket på en plan utanför Forresters hus. De fantiserar vilt om vem den gåtfulle mannen är och vad han en gång kan ha sysslat med i sitt liv. Jamal, som i hemlighet bär på författardrömmar, uppmanas av sina kamrater att söka ta reda på mer om denne Forrester.
Omdöme: Tre år efter flerfaldigt Oscarsnominerade Good Will Hunting (1997), gjorde Gus Van Sant denna lite liknande filmen. Den begåvade Jamal (Rob Brown) är 16 år, men mognare än de flesta i hans ålder. Hans stora passion är basket, men han är även beläst och i hemlighet skriver han i sina anteckningsböcker och drömmer om att bli författare.
Det blir en tumultartad period i hans liv då han blir erbjuden att börja på en fin privatskola då hans testresultat tyder på särskild begåvning, plus då att han får chansen att spela basket och en chans att på så vis komma in på college. På privatskolan får han läraren Robert Crawford (F. Murray Abraham) i litteratur som visar sig vara misstänksam mot Jamal. Dessutom har Jamal börjat bekanta sig med en mystisk äldre herre som visar sig vara författaren William Forrester (Sean Connery).
En omaka, men fin vänskap bildas mellan Jamal och Forrester. Nästan så tankarna går lite till franska Intouchables (2011). De har båda litteraturen och författarskapet gemensamt, men lär sig ett och annat om livet av varandra. Jamal är en lugn och mogen 16-åring som ser Forrester som både en mentor och fadersfigur. 70-årige Forrester är till en början smågrinig och isolerad som uppskattar vänskapen utan krav.
Man kan förstå valet av Rob Brown för rollen som Jamal. Han har en naturlighet som en mer skolad skådespelare oftast saknar. Han var från början endast tänkt som statist och hade inga skådespelaraspirationer, men Gus Van Sant såg den naturliga egenskapen hos honom och han vann huvudrollen som Jamal. Nu kan han inte mäta sig med de duktiga veteranerna Sean Connery och F. Murray Abraham, som kul nog spelade mot varandra i favoritfilmen Der Name der Rose (1986). De är på en annan nivå, men han passar bra och man slipper liksom dramat som en mer etablerad skådespelare hade tagit med sig.
En småtrevlig film som puttrar på utan att nå en riktig topp någon gång. Ändå behaglig att titta på, även om det inledningsvis bjuds på en del oljud i form av jazzmusik som är allt annat än bra. Skönt nog stabiliseras musiken och lugnar ner sig, blir bättre allt eftersom kan man säga. Inte en typ av film man kanske vill se varje dag, men kan absolut vara lite mysig vid rätt tillfälle.
4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt
Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar