söndag 13 februari 2022

Monster's BallTitel: Monster's Ball
Genre: Drama
Land: USA
År: 2001
Regi: Marc Forster
I rollerna: Billy Bob Thornton, Halle Berry, Heath Ledger, Peter Boyle

Handling: I en liten stad i den amerikanska södern har Buck, Hank och Sonny Grotowski i tre generationer arbetat som fångvaktare på en anstalt för dödsdömda. Hank är chef för gruppen som även utför avrättningarna. Sakta vävs Hanks liv alltmer ihop med Leticias, änkan till statens senast avrättade man.

Omdöme: Det här är en typ av film som får mig att tänka en del på starka dramat 21 Grams (2003). I det fallet har man tre människors liv som påverkar varandra. Här är det främst två människors liv som förs samman efter att de båda råkar ut för tragedier som för dem samman.
Regi av Mark Forster som senare bl.a. regisserat Finding Neverland (2004), Stay (2005), Stranger Than Fiction (2006), Quantum of Solace (2008) och World War Z (2013). Inga absoluta toppfilmer, men inte heller så tokiga.
Hank Grotowski (Billy Bob Thornton) jobbar som chefsvakt på den närliggande fängelseanstalten. Hans far Buck (Peter Boyle) är en gammal pensionerad fångvakt och Hanks son Sonny (Heath Ledger) följer i sin fars och farfars fotspår och jobbar också där. Nu förbereder de "Monster's Ball" - en avrättning. Mannen i fråga är Lawrence Musgrove (Sean Combs). Hans fru Leticia (Halle Berry) kämpar för att få livet att gå ihop, vilket kommer leda till att hennes och Hanks liv så småningom korsas.
Man känner att det här är ett tungt drama, nästan lite morbid känsla som kryper in när avrättningsprocessen visas upp i detalj. Det är även en något spänd stämning som ligger i luften då den rasistiske Buck eggar på resten av familjen. Tre generationer män som alla påverkats av honom och det förflutna. Det är bara en tidsfråga innan det kokar över. I Hanks fall inser han att han inte längre vill gå i sin fars fotspår och försöker skapa sitt eget öde och en annan framtid.
Halle Berry kom att vinna en Oscar för sin rolltolkning som Leticia. Hon blottar sig verkligen och går "all in" i scenerna med Billy Bob Thornton. Det leder till ett par heta möten dem emellan. Men det är egentligen filmens tryckta stämning som gör att det här överlag funkar bra. Gillar även musiken av Asche & Spencer som redan under förtexterna skapar god stämning som sedan håller i sig filmen igenom. Filmen landar till slut på mellan en stark trea till svag fyra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar