fredag 11 februari 2022

Red RocketTitel: Red Rocket
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2021
Regi: Sean Baker
I rollerna: Simon Rex, Bree Elrod, Suzanna Son, Brenda Deiss

Handling: Porrstjärnan Mikey Saber återvänder till sin lilla hemstad i Texas, men ingen verkar vilja ha honom tillbaka.

Omdöme: Regissören och manusförfattaren Sean Baker, vars förra film var The Florida Project (2017), använder på nytt samma stil i sitt filmskapande. Det innebär en naturlig film med mestadels icke-professionella skådespelare, vardagliga människor och ordinära platser. Men det är inget ordinärt och vardagligt över filmen.
Mikey (Simon Rex) återvänder blåslagen till sin lilla hemstad i Texas. Han kommer hem till sin fru Lexi (Bree Elrod) och hennes mamma Lil (Brenda Deiss) som efter mycket övertalning går med på att låta honom stanna där så länge han betalar hyra varje vecka. Mikey tänker försöka fixa jobb med en gång, men det visar sig inte vara så lätt för Mikey som varit porrstjärna i Los Angeles de senaste 20 åren.
Mikey får till slut "jobb" genom att sälja droger åt Leondria (Judy Hill) och hennes familj. Han börjar sakteliga komma på fötterna, men känner att han vill därifrån. Han drömmer om att göra comeback i Los Angeles. Det är då han får syn på söta tonåringen Raylee kallad Strawberry (Suzanna Son) som jobbar bakom disken på Donut Hole. Ett möte som får Mikey att cykla till Donut Hole många gånger för att sätta in charmoffensiven.
Filmen har en förmåga att ta vardagliga saker och en white trash-familj och göra något naturligt av det. I bakgrunden har vi oljeraffinaderier som normalt sett borde göra sig allt annat än väl på film. Men så är inte fallet här. Det är något väldigt passande och fångas inte minst snyggt när Mikey glider fram på sin cykel på kvällarna. Att ta något ordinärt och fult och göra det till något vackert är inte det enklaste.
Simon Rex i huvudrollen som Mikey är bra. Mikey har hela tiden en positiv attityd och är bra på att snacka. Man förstår dock att saker och ting inte alltid går hans väg och att bakgrundshistorien med Lexi är allt annat än optimal. Den andra som sticker ut är Suzanna Son som Strawberry. Till en början verkar hon endast vara en liten bifigur, men hennes karaktär växer och Suzanna Son visar sig vara en naturbegåvning, på fler än ett sätt.
Tror vissa kan ha en del invändningar mot den moraliska aspekten av historien då Mikey trots allt är en gammal porrfilmstjärna och börjar limma på en tonåring. Han säljer gräs och hänger ofta med grannlosern Lonnie (Ethan Darbone) vars ögon lyser upp runt Mikey varje gång han berättar om sina erfarenheter från porrbranschen.
Det enda som gör att filmen för egen del saknar något är att slutminuterna inte känns optimala. Känns lite som man inte riktigt vetat hur man ska avsluta det hela på. Här hade en starkare avslutning varit grädden på moset. Men om jag inte missminner mig fick jag lite samma känsla på slutet av Sean Bakers förra film The Florida Project (2017). Trots allt inget dåligt slut och låter en själv fylla i resten.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar