lördag 19 februari 2022

ScreamTitel: Scream
Genre: Skräck/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2022
Regi: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
I rollerna: Melissa Barrera, Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette

Handling: En copycat har börjat göra liknande mord, 25 år efter att Sidney och hennes vänner stoppade två seriemördare. Nu vittnar de en ny era där mördarens mål inte är att döda dem utan deras barn...

Omdöme: Varför lär man sig aldrig? Varför väljer man att plåga sig med sånt här när man innerst inne vet att det inte kan vara bra? Förmodligen för att man är nyfiken av sig, inte vill missa något ifall det mot all förmodan skulle överraska och så hade den fått överraskande bra kritik.
Det har gått 25 år sedan Scream (1996) av Wes Craven och lika lång tid har fortlöpt i historien. Men samma sak händer igen. Ja, faktiskt så pass att detta känns som en remake/reboot, vilket det väl är. Men flera av karaktärerna pratar om att det är en "requel", något de och filmmakarna uppenbarligen är eld och lågor över att ha hittat på. I praktiken har vi samma film som originalet med de överlevande som blivit 25 år äldre och in har man tagit nya karaktärer, barnen till de inblandade i originalet.
Tanken kanske inte är så tokig, men storyn och genomförandet är inte bra. Det är alltså en upprepning av den första filmen plus med ett par nya unga karaktärer som är hur tråkiga som helst och snackar om Stab-filmerna, som ju är filmerna baserade på händelserna i Scream-filmerna. Kanske kul för de stora fansen av originalet (och uppföljarna) eller unga tonåringar, men här finns inte mycket att hämta.
Efter en timme känns det som filmen kan sluta, men nej då har man nästan halva filmen kvar som aldrig verkar vilja ta slut. Det blir varken spännande eller skrämmande för den delen. Inte heller roligt, bara väldigt generiskt och trist. Bäst med filmen? Det blir utan tvekan att försöka få en glimt av vad det är för filmposters tvillingarna har på väggen i vardagsrummet.
2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte iofs att Stab-meta-diskussionerna var ganska underhållande. Jenna Ortega är otvetydigt bra. Och...det var väl ungefär det :) Absolut, den hade kunnat vara mycket sämre men den var ganska blek och platt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även om man nog ändå ska gilla originalfilmen och kanske ha den färsk i minnet för det :) Nu kändes det mest som en upprepning av första filmen, bara att de inblandade är medvetna om den/det.

      Radera