onsdag 2 februari 2022

Strange BehaviorTitel: Strange Behavior / Dead Kids / Human Experiments / Small Town Massacre
Genre: Mysterium/Thriller/Sci-Fi/Skräck
Land: Nya Zeeland/Australien/USA
År: 1981
Regi: Michael Laughlin
I rollerna: Michael Murphy, Louise Fletcher, Dan Shor, Fiona Lewis

Handling: Ungdomar i en liten småstad blir mördade en efter en. Polischefen misstänker att det har något att göra med de medicinska experiment som görs på stadens college. Samtidigt har hans son börjat delta i dem i hemlighet för att tjäna pengar.

Omdöme: Lite svårt att riktigt få grepp om den här filmen. Men precis som titeln förtäljer är det konstigt beteende som temat handlar om. Det visar sig inte bara spegla handlingen och människors beteende utan även regin, klippningen och skådespeleriet. En film som producerades "down under" och spelades in på Nya Zeeland. Regidebut av okände Michael Laughlin och klippningen av "Petra" som står för Petra von Oelffen. Ingen av de två gör ett särskilt bra jobb får sägas. Tangerine Dream står för musiken och när deras namn dyker upp under förtexterna bådar det gott. Deras bidrag är dock relativt oinspirerat förutom en gitarrmelodi som inte alls är tokig.
Vad går då handlingen ut på? Här blir det intressantare då ungdomar börjar mördas i en normalt sett sömnig småstad utanför Chicago (men alltså inspelat på Nya Zeeland). Samtidigt genomförs mystiska experiment på ungdomar på det lokala colleget. Pete Brady (Dan Shor), son till stadens sheriff John Brady (Michael Murphy), tas med dit av en skolkamrat då man får bra betalt för att vara med i experimentet som leds av Parkinson (Fiona Lewis). Mellan morden som verkar ske slumpmässigt, försöker pappa Brady ta reda på vad som händer. Hjälp tillkallas från Chicago men morden fortsätter.
Inte en renodlad skräckfilm eller slasher utan mer en mix av genrer. Det känns som det finns en bra film där någonstans och man får säga att den ändå lyckas hålla intresset uppe rakt igenom. Den är tillräckligt bra för att man ska kunna se den, trots de uppenbara bristerna som gör den till en B-film.
Det största problemet är helt enkelt att regin och klippningen håller en lägre nivå än medel. Detta påverkar inte minst prestationerna som genomgående är svaga, trots att en del halvkända ansikten är med på sina håll. Musiken, som förvisso inte är dålig, blir en besvikelse. För när det handlar om Tangerine Dream har man blivit van vid en högre standard. Soundtracket är inte heller direkt bra även om det är svårt att säga att det skulle vara dåligt, bara inte något som höjer filmen.
Till slut blir ändå de mystiska experimenten som leder till mördande ungdomar filmens starkaste kort. Det känns som det hela skulle kunna bli klart bra i rätt händer, kanske som en remake. För det påminner lite om en tidig David Cronenberg-film, fast med svagare regi. Manuset är trots allt skrivet av framtida Oscarsvinnaren Bill Condon som vann för sitt manus till Gods and Monsters (1998) som han även regisserade.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar