torsdag 10 februari 2022

That Was Then... This Is NowTitel: That Was Then... This Is Now / Yesterday
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 1985
Regi: Christopher Cain
I rollerna: Emilio Estevez, Craig Sheffer, Kim Delaney, Morgan Freeman

Handling: Mark och Bryon är två småvilda ungdomar och bästa vänner. Men när Bryon skaffar flickvän och börjar lugna ner sig samtidigt som Mark blir allt vildare så växer de isär från varandra.

Omdöme: Mark (Emilio Estevez) och Bryon (Craig Sheffer) är bästa vänner och i princip bröder då Mark bott hos Bryon och hans mamma Mrs. Douglas (Barbara Babcock) ända sedan han var liten. De har en del hyss för sig, hamnar i slagsmål och ibland stjäl de en och annan bil. Men när Bryon träffar och börjar dejta Cathy (Kim Delaney), har Mark svårt att acceptera det.
Mark har svårt att växa upp och fortsätter leva som han alltid gjort med fart och fläkt, utan att bry sig om konsekvenserna eller vad andra tycker. Hans uppträdande gör att Bryon och Mark glider isär varandra med Cathy mellan dem. Frågan är hur Bryons och Marks vän, barägaren Charlie (Morgan Freeman) och Cathys lillebror M&M (Frank Howard) påverkar dynamiken.Det här var mig en intressant film. Inte alls som förväntat då ännu en i raden ungdomsfilmer i skolmiljö förväntades. Det bygger på en bok av S.E. Hinton som tidigare hade skrivit böckerna till Tex (1982), The Outsiders (1983) och Rumble Fish (1983). När Emilio Estevez, som hade biroller i de två förstnämnda filmerna, läste denna bok när de spelade in Tex (1982), började han skriva på manuset till filmen redan innan rättigheterna hade köpts. Tillsammans med pappa Martin Sheen köpte de till slut rättigheterna och Emilio Estevez skrev klart manuset som vi har här. Han har sagt att han skrev klart manuset under inspelningen av The Breakfast Club (1985). Att han gick till inspelningen från 7 på morgonen till 19 på kvällen, och sen skrev på manuset till 5 på morgonen innan han fick två timmars sömn.
Detta är nog den minst kända bland S.E. Hinton-filmatiseringen, men i mitt tycke den bästa. Kanske hade det en del med förväntningarna att göra, men vad som faller mig i smaken är inte minst känslan den skapar. Tankarna går lite till TV-serien "Miami Vice" och Michael Mann, främst med ett par sköna mellanpartier med musiken som fångar stämningen smått perfekt.
Emilio Estevez valde att axla rollen som "the bad guy" Mark, trots att pappa Martin Sheen tyckte han skulle spela Bryon. Men Estevez stod på sig och så fick det bli. I rollen som Bryon ses Craig Sheffer som gör bra ifrån sig i en tidig roll. Påminner faktiskt en del om Patrick Swayze. Sen är det kul att se en ung Kim Delaney som passar bra som kärleksintresset Cathy, tio år innan sin förmodligen mest kända roll i TV-serien "NYPD Blue". Och så får man inte glömma Morgan Freeman som är med på ett hörn ett par år innan han blev en etablerad Oscarsskådespelare, men likväl är duktig som vanligt i en viktig roll.
Lite kul att filmen i upplägget påminner en del om en annan film från samma år, nämligen The Boys Next Door (1985) där Emilio Estevezs bror Charlie Sheen spelar en av de två killarna som gör vilda saker. Den stora skillnaden är att detta är en klart bättre film i alla avseenden. Det enda som är lite synd är att produktionsbolaget inte ville ha slutet från boken och som Emilio Estevez skrivit, så man ändrade till ett annat slut som inte riktigt passar filmens ton. Kan till viss del förstå det, men originalslutet hade nog satt punkt på ett kraftfullare sätt. Nu hamnar det ändå på mellan en stark trea och svag fyra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar