lördag 12 februari 2022

The Emerald ForestTitel: The Emerald Forest / Amazonas - Smaragdskogen
Genre: Drama/Äventyr/Action
Land: Storbritannien
År: 1985
Regi: John Boorman
I rollerna: Powers Boothe, Meg Foster, Charley Boorman, Dira Paes

Handling: Baserad på en sann historia. En amerikansk byggnadsingenjörs son kidnappas av en stam i den brasilianska regnskogen. Där uppfostras han som en av deras egna.

Omdöme: Amerikanske byggnadsingenjören Bill Markham (Powers Boothe) har kommit till Brasilien för att leda arbetet med bygget av en damm vid regnskogen. Med sig har han frun Jean (Meg Foster) och sina två små barn, en pojke och en flicka. En dag när hela familjen är ute vid regnskogen där arbetet är i full gång, försvinner pojken och misstänks ha tagits av en indianstam.
Åren går och arbetet med dammen går framåt. I tio års tid letar Bill efter sin son Tommy. Sonen har uppfostrats av indianstammen och går under namnet Tomme (Charley Boorman). Han är en av dem och har inte en tanke på att lämna eller vilja leva på något annat sätt. Dessutom träffar han indianflickan Kachiri (Dira Paes) från en närliggande stam och kärlek uppstår.
Regissören John Boorman ville ursprungligen ha C. Thomas Howell för rollen som tonårige Tomee, men då han inte var tillgänlig använde han kul nog sin son Charley Boorman (som funkar bra) som inte yttrar några ord på engelska under hela filmen. Istället har Tomme och de övriga indianerna fullt upp med sina ritualer och traditioner. Så pass att filmen ofta glömmer bort sin huvudsakliga handling vilken är faderns sökande efter den försvunne sonen i regnskogen.
Lång innan Mel Gibson gjorde sin film Apocalypto (2006) har man här en film som känns ytterst genuin i genomförandet och inblicken i en annan kultur och värld. Utan tvekan välgjort och smått fascinerande, men även lite för mycket med ritualerna som gör att filmen känns något utdragen. Inte att förväxlas med The Mosquito Coast (1986) som kom året senare där Harrison Ford spelar en far som tar sin familj från USA till Moskitkusten i Centralamerika för att bosätta sig där.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar