fredag 18 mars 2022

AmbulanceTitel: Ambulance
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2022
Regi: Michael Bay
I rollerna: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza González, Garret Dillahunt

Handling: Den dekorerade krigsveteranen Will Sharp är i desperat behov av pengar för att betala för sin frus sjukvård. Han ber just den han vet att han inte borde be - sin halvbror Danny om hjälp. Danny, en karismatisk yrkesbrottsling, erbjuder honom att vara med på ett bankrån som kan ge 32 miljoner dollar. Höghastighetsflykten genom Los Angeles sker med hjälp av ambulans med polisen och FBI hack i häl.

Omdöme: Michael Bay gjorde sig ett namn som musikvideoregissör innan han sadlade om och började göra långfilmer. På sin resumé har han actionfilmer som Bad Boys (1995), The Rock (1996), Armageddon (1998), The Island (2005), Transformers (2007), 13 Hours (2016) och 6 Underground (2019). Med tanke på detta och att endast 13 Hours (2016) har lite djup, var det precis vad som förväntades här - en film med mer yta än djup.Filmen bygger på danska filmen Ambulancen (2005) vilket är noterbart då Jake Gyllenhaals förra film The Guilty (2021) också var en remake på en dansk film, nämligen Den skyldige (2018). I den filmen utspelade sig majoriteten av filmen på en larmcentral, här kretsar stora delar av filmen i och runt en ambulans.Halvbröderna Danny (Jake Gyllenhaal) och Will Sharp (Yahya Abdul-Mateen II) var nära varandra då de växte upp tillsammans. Medan Will tog värvningen och blev marinsoldat, har Danny gått i faderns fotspår som bankrånare. Nu är Will i desperat behov av pengar till sin frus operation. Det gör att han går med på att vara en del i Dannys gäng som ska genomföra ett bankrån i Los Angeles där bytet uppskattas till 32 miljoner dollar.Kuppen i all ära, men det är den efterföljande flykten som utgör stora delar av speltiden. En flykt som Danny och Will tar till med hjälp av en ambulans. Med sig i ambulansen har de gisslan i form av den skadade polisen Zach (Jackson White) och ambulanssjukvårdaren Cam (Eiza González). Tätt efter sig har de polisen och FBI som inte vill ingripa så länge den skadade polisen finns ombord - levande.Som tidigare nämnts är det här en Michael Bay-film och då ska man inte förvänta sig för mycket vad gäller djup och en bra story. Istället får man en högoktanig actionfilm i över två timmar, och det behöver inte vara helt fel. Gammal hederlig actionfilm i typisk Michael Bay-stil med gott om pang-pang, explosioner och biljakter gör sig bra på stor duk.Filmens stjärna tycker jag är musiken av Lorne Balfe som genomgående håller en hög nivå. Alltför många gånger blir musiken i actionfilmer för generisk och skapar på så vis ingen nerv. Här är den istället stämningshöjande vilket gör att den lyckas höja pulsen mest hela tiden. Lite som Heat (1995) och The Dark Knight (2008) lyckas med. Sen är det god action, något Michael Bay är bland de främsta på.Vad som funkar mindre bra är väl lite det som oftast är en svaghet med dessa filmer. Det är inte helt trovärdigt i många fall, även om man kanske inte ska överanalysera en sån här film. Istället ska man njuta av en storslagen actionfilm med allt vad det innebär. På det stora hela får man vara nöjd då det inte är någon tokig actionfilm. Men det är klart att det blir lite tillrättalagt på sina håll, inte minst mot slutet vilket drar ner en aning. Sen får man säga att det blir ett något för ryckigt foto vilket sällan tillför så mycket och som man gärna hade varit utan.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6

---

Om visningen: Detta blev första filmen som sågs på bio efter Tenet (2020). Det visade sig vara rätt tillfälle att gå eftersom det endast var jag, min bror och en till person på visningen i IMAX-salongen. Aldrig fel med en i princip privat visning av en IMAX-visning. Dessutom på en film som gör sig bra i det stora formatet som Michael Bay gillar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar