torsdag 17 mars 2022

Avalanche ExpressTitel: Avalanche Express / Lavinexpressen
Genre: Action/Thriller
Land: USA/Irland
År: 1979
Regi: Mark Robson
I rollerna: Lee Marvin, Robert Shaw, Linda Evans, Maximilian Schell

Handling: När den ryska General Marenkov beslutar sig för att hoppa av till väst, sänder CIA agenten Harry Wargrave för att leda teamet att få ut Marenkov. Marenkov avslöjar att ryssarna försöker framställa biologiska vapen. Wargrave beslutar att Marenkov ska färdas med tåg över Europa i ett försök att lura ryssarna att attackera tåget och på så sätt röka ut de ryska agenterna i Europa.

Omdöme: Spionfilm som utspelar sig i Europa och på tåg? Ja tack! Bygger dessutom på en bok (av Colin Forbes) och med regi av tvåfaldigt Oscarsnominerade Mark Robson som gjorde Von Ryan's Express (1965) som bjöd på gott om äventyr och underhållning i Europa med tåg. En sådan bra eller klassisk film blir det tyvärr inte här.
När amerikanarna blir varse om att ryska toppmannen General Marenkov (Robert Shaw) hoppar av till väst, blir det upp till Wargrave (Lee Marvin) att få ut honom från Italien och ta honom till säkerhet i USA. Wargrave kommer på den briljanta idén att sätta Marenkov på tåget från Milano, Italien som går genom stora delar av Europa till Rotterdam, Holland. Marenkov är öppen för tanken att agera lockbete och bli attackerad av diverse utsända agenter längs rutten.
Man ser framför sig hur boken skulle kunna vara bra och spännande läsning, vilket borde leda till en bra och tät spionfilm. Någonstans har det dock gått snett. En anledning till detta är obevekligen att regissören och producenten Mark Robson dog kort innan inspelningen var klar och kunde då givetvis varken filma klart eller vara med i efterproduktionen. Dessutom var Robert Shaw svårt sjuk under inspelningen och dog kort efter Mark Robson, båda i hjärtattack. Shaws röst fick dubbas och en del scener med honom fick man använda stand-ins.
Det är en film som lider av att bli för krånglig för sitt eget bästa. Det förklaras dåligt redan tidigt och det håller sedan i sig filmen igenom. En sån här film ska gärna ta lite tid på sig att bygga upp karaktärerna och gå igenom vad planen är så man bekantar sig med de inblandade och vad som sedan sker när det väl är dags. Nu blir det rörigt utan så värst mycket nerv att tala om.
Med tanke på att filmens regissör och producent alltså dog innan filmen var klar, känns det som man så billigt som möjligt försökte sätta ihop något. Svårt att veta exakt hur det gick till, men när man ser modelltåg användas i en del scener och en inte helt trovärdig lavin dra fram (känns som den drar in över hela Europa), känns det allt väldigt billigt. Allt bidrar till en film som inte lever upp till sin potential, trots ett par normalt sett klart duktiga skådespelare och en regissör som tidigare hade visat vad han går för.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 4.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar