onsdag 30 mars 2022

Den ofrivillige golfarenTitel: Den ofrivillige golfaren / The Accidental Golfer / The Involuntary Golfer
Genre: Komedi/Sport
Land: Sverige/Storbritannien
År: 1991
Regi: Lasse Åberg
I rollerna: Lasse Åberg, Jon Skolmen, Mats Bergman, Hege Schøyen

Handling: Resan går denna gång till Skottland. Den uppsagde brödrostkontrollanten Stig Helmer, numera gatsopare, utses som ofrivillig motspelare till finansmannen Anderhage. Denne har slagit vad om att han kan besegra vilken nybörjare som helst i golf.

Omdöme: Våra vänner Stig Helmer (Lasse Åberg) och Ole (Jon Skolmen) får golffeber i denna fjärde del i Sällskapsresan. Ole är en glad amatör som spelar ibland, men han medger själv att han inte är särskilt bra. Stig Helmer jobbar på brödrostfabriken och blir tillsammans med de övriga anställda uppsagd då fabriken läggs ner. Bakom nedstängningen ligger finansmannen Bruno Anderhage (Mats Bergman) som är en fanatisk, men inte särskilt bra golfare.
En dag slår Anderhage vad om en miljon kronor med sin älskarinna Mette Guldbrandsen (Hege Schøyen) som driver en konstateljé. Vadet går ut på att Anderhage ska spela mot en golfamatör om en vecka. Anderhage får syn på Stig Helmer som numera jobbar som gatsopare och han lovas 100.000 kr för att ställa upp. Vad Mette inte vet är att Stig Helmer är vän med Ole som är Mettes gamle vän. De tre behöver hitta någon duktig golfare som kan lära Stig Helmer spela på en vecka. De vänder blickarna mot Skottland...
Lasse Åberg och Jon Skolmen kör sin stil som man känner igen från de tidigare filmerna i serien, och det funkar. Lasse Åberg spelar rollen så där torrt och lite naivt som passar perfekt. En klassisk gammal svensk som börjar dö ut. Bäst bland de övriga är Mats Bergman som prickar rollen som yuppie klart bra.
Sällskapsresan (1980), Sällskapsresan II - Snowroller (1985) och SOS - En segelsällskapsresa (1988) är samtliga bättre än denna och det är en nedåtgående betygskurva på filmerna, vilket inte är så överraskande. Denna har inte samma grund att stå på då de tre föregående filmerna alla är väldigt typiskt svenska med semesterfirande. Det är inte heller någon vidare story här, men visst får man sig ett par skratt. Det är bara inte lika mysigt eller roligt denna gång.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 5.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar