onsdag 23 mars 2022

FlukeTitel: Fluke
Genre: Drama/Familj/Fantasy
Land: USA
År: 1995
Regi: Carlo Carlei
I rollerna: Matthew Modine, Nancy Travis, Eric Stoltz, Ron Perlman, Samuel L. Jackson (röst)

Handling: Den nyfödda valpen Fluke vaknar upp sin allra första morgon och upptäcker en underbar värld av spänning och skoj. Vare sig han stojar omkring och brottas med sina bröder och systrar eller rullar ihop sig hos sin mamma för en tupplur, så är Fluke så nöjd som en liten jycke kan vara. Men när återkommande drömmar och flera missöden väcker minnen av en väldigt annorlunda värld, inser han så småningom att han en gång levde ett annat liv - som människa. Övertygad om sin tidigare identitet ger sig Fluke iväg på en fantastisk resa som för honom tillbaka till hans mänskliga familj. Där får han genom sina hundögon se mer än han någonsin såg som människa.

Omdöme: Tom (Matthew Modine) omkommer i en bilolycka och vaknar upp som en hundvalp. Snart tas han hand om av en hemlös kvinna och får namnet Fluke. Fluke har drömmer och mardrömmar där Toms människoliv gör sig påmint. När Fluke träffar den äldre hunden Rumbo (röst av Samuel L. Jackson), förstår Fluke att de kan kommunicera med varandra då Rumbo också har varit människa i sitt tidigare liv.
Rumbo tar med sig Fluke och visar honom en annan värld när han tar honom under sin vinge. Men Fluke har fler drömmar som han behöver ta itu med. Kanske kan han hitta tillbaka till sitt människoliv och lösa mysteriet kring sin död. Kanske kan han besöka sin fru Carol (Nancy Travis) och sonen Brian (Max Pomeranc). Men vad händer när han får syn på en person från mardrömmarna - Jeff (Eric Stoltz)?
Familjefilm om hunden Fluke, då tänker man sig musik av Randy Newman och en sockersöt Disney-film för hela familjen. Så blir det inte. Kanske lite på sina håll under inledningen, men varken musiken eller historien känns som något för de yngsta. Istället visar sig filmen ha en hel del värme blandat med en del humor, drama och ett mysterium.
Filmen bygger på en bok av James Herbert med regi och manus av italienaren Carlo Carlei. Han har tagit med sig landsmannen Carlo Siliotto som står för musiken. Tillsammans har de skapat en mysig hundfilm med hjärtat på rätt ställe. Riktiga hundar har använts, så man känner att det är äkta vara och slipper en massa dataeffekter.
Filmens mest komiska ögonblick kommer i form av Rumbo med röst av Samuel L. Jackson. Rumbo och Fluke är med om en del när Fluke lär sig om livet som hund. Filmen är sedan ett trevligt dramamysterium när Fluke beger sig hem till sin "familj". Allt är inte heller som man tror vilket gör att det inte bara blir en transportsträcka resten av filmen. Mysig och trevlig liten film där Fluke och Rumbo är filmens stjärnor som överträffar skådespelarna.
2 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar